Povežite se sa nama

COVID-19

Grupa građana ministarki zdravlja: Mi nemamo vremena da čekamo 1. decembar

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Građani Crne Gore smatraju da od izbora za ministarku zdravlja u Vladi Crne Gore ne pokazujete očekivanu odgovornost i potrebnu posvećenost zaštiti javnog zdravlja“, poručila je grupa građanskih aktivista ministarki zdravlja Jeleni Borovinić-Bojović.

Oni su reagovali na njen javni nastup od 10. novembra u kojem je, kako su ocijenili, ipak pokazala određeni napredak „postepeno odustajući od pristupa da za gotovo katastrofalne rezultate zdravstvene Vladine politike okrivi građane zbog niskog stepena vakcinacije“.

Građani Crne Gore, kako navode, dosljedno ukazuju na nedostatak strategije za edukaciju stanovništva o značaju vakcinacije i posljedicama kršenja epidemioloških mjera Vlade Crne Gore.

„Građani Crne Gore dosljedno ukazuju i na nesporne činjenice da se izostanak podrške premijera i zvaničnika Vlade vakcinaciji i poštovanju mjera u borbi protiv zarazne bolesti odlučujuće odražava na (ne)uspjeh istih. Umjesto konkretnih aktivnosti ili ostavke iz moralnih razloga i objektivne profesionalne odgovornosti, u izjavi od 10. novembra, nastavljate sa manipulacijama“, poručuje grupa građanskih aktivista.

Podsjećaju i na ministarkinu izjavu koja glasi: „Dio javnosti očekuje od ljekara i ministarke zdravlja da ljekari skinu svoje mantile i odu da iskontrolišu kovid potvrde u restoranu, kafiću ili na nekoj svadbi. Mislim da je to krajnje neprimjereno i neću dozvoliti da niko okrivljuje ljekare i zdravstveni sistem za ovakve brojke’’.

Dodaju da ministarka zdravlja – podmeće građanima/kama Crne Gore i krije se iza ljekara.

„Prikrivate sopstvenu profesionalnu odgovornost i nesposobnost pokušavajući da posvađate građane i ljekare i napravite lažnu distancu između njih. Od vas sa pravom očekujemo da osigurate da barem svi ljekari budu vakcinisani! Od Vas sa pravom očekujemo da osigurate ili da bar insistirate da Vlada djeluje kao koherentan sistem koji je u stanju da obezbijedi profesionalno, efikasno i blagovremeno postupanje inspekcijskih organa i policije“, ističe se u reagovanju.

Ukoliko, kako napominju, ministarka nema podršku u Vladi da se dosljedno poštuju njene mjere, pozivaju je da javno je napušti ili javno prozove one koji je sprječavaju da se epidemija napokon stavi pod kontrolu.

„Kao što i sva međunarodna naučna zajednica ponavlja, epidemija se može staviti pod kontrolu jedino sistemskim djelovanjem i primjenom kombinacije mjera“, dodaju oni.

Ističu da su pred ministarkom dva jednostavna izbora.

„Prvi je da direktno, ukažete imenom i prezimenom na osobu i (ne ili) instituciju koja urušava sistemski odgovor na pandemiju! Druga je da, podnesete ostavku jer sistem, čiji ste sastavni i neodvojivi dio, ne funkcioniše“, poručuje se u reagovanju.

Napominju i da – građani umiru.

„Vrijeme nam nije saveznik! Vaša je dužnost i moralna obaveza da izaberete jednu od dvije pomenute opcije! Odgovornost svakako ostaje“, dodaju oni.

Reagovanje zaključuju sljedećim porukama:

„Mi nemamo vremena da čekamo 1. decembar! Mi nemamo vremena za vaše beznačajne pres konferencije i apele! Mi nemamo vremena za rekonstrukciju Vlade! Mi nemamo vremena za dogovore oko nove/stare Vlade! Mi vas više nećemo čekati! Dosta je!“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije