Connect with us

COVID-19

IJZ: U Crnoj gori nije zabilježen slučaj infekcije novim sojem koronavirusa

Published

on

Foto: IJZ

Novi soj koronavirusa koji je krajem prošle godine otkriven u Velikoj Britaniji i proširio se svijetom još nije detektovan u Crnoj Gori. Mutirani virus korona, koji je otkriven u skoro 40 zemalja, mnogo se brže prenosi, ali nema dokaza da je smrtnosniji.

“U Crnoj Gori još uvijek nije detektovan slučaj infekcije novim sojem koronavirusa. Kolege intenzivno prate situaciju i uključeni su svakodnevnu razmjenu informacija koje dolaze sa zvaničnih međunarodnih adresa”, kazali su CdM-u iz Instituta za javno zdravlje.

Poručuju da ukoliko se situacija u vezi sa novim sojem koronavirusa u Crnoj Gori promijeni, javnost će o tome biti blagovremeno obaviještena.

U IJZ-u su napomenuli da je pojava novog koronavirusa u potpunosti očekivana, a i ranije je naučno dokazano, da se novi koronavirus neprestano mijenja i mutira, što rezultira pojavom novih genetskih varijanti virusa.

“Preliminarne analize u Velikoj Britaniji sugerišu da je ova varijanta virusa “prenosivija” od prethodno cirkulišućih varijanti, sa procijenjenim potencijalom za povećanje reproduktivnog broja (R) za oko 0,4 ili sa procjenom povećane transmisivnosti do 70 dsto u odnosu na genetske sojeve virusa koji trenutno dominira”, podsjetili su iz IJZ.

U toku su epidemiološka istraživanja kako bi se detaljnije shvatilo širenje nove varijante virusa širom Velike Britanije i EU / EEA. U

Ono što je za sada u potpunosti sigurno je da sve opšte i nespecifične protivepidemijske mjere imaju apsolutnu učinkovitost i protiv novog soja koronavirusa, a to su: nošenje maski, držanje distance, te izbjegavanje okupljanja i održavanje higijene ruku.

“Jedino istovremenim vođenjem i pridržavanjem pomenutih mjera možemo postići zadovoljavajuće rezultate i suzbiti dalje obolijevanje od ovog i svih potencijalnih drugih izmjena koronavirusa”, poručuju iz IJZ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije