Connect with us

COVID-19

KOVID CENTAR STARI AERODROM: Pacijente šalju da kupe injekcije kod privatnika

Published

on

Za samo prvih 15 dana ovog mjeseca zdravstvenim ustanovama i kovid centrima isporučeno 37.390 ampula ,,longacefa“, a od početka godine 734.890 ampula. Za isti period isporučeno je 17.905 ,,urbazona“), a od početka godine 528.347 ampula – kazali su iz Montefarma

Kovid centru na Starom aerodromu kao i u podgoričkim domovima zdravlja već tri dana nema injekcija, ,,urbazona“, a juče nije bilo ni ,,longacefa“. Zbog toga su, kako je Pobjedi nezvanično potvrđeno iz više domova zdravlja pacijenti upućivani da te ljekove koji se sada uglavnom koriste za oboljele od korona virusa kupuju u privatnim apotekama.

Prema našim saznanjima fali i ,,kleksan“ za sprečavanje krvnih ugrušaka, a koji se takođe daje kovid pacijentma.

Sa druge strane, u Montefarmu tvrde da ovih ljekova ima dovoljno u svim zdravstvenim ustanovama, a naročito u kovid centrima.

Kako su Pobjedi rekli iz ove apotekarske ustanove, ,,lendacina“ (longacefa) ili ,,urbazona“ (SoluMedrola ili lemoda) ima u njihovom skladištu, te da su određene količine juče isporučivane.

– Montefarm apsolutno odbacuje tvrdnje da u javnim zdravstvenim ustanovana, a naročito u kovid centrima i kovid bolnicama nedostaje ,,lendacina“ (longacefa) ili ,,urbazona“ (SoluMedrola ili lemoda). Svakodnevno se dopunjavaju zalihe pomenutih ustanova, u skladu sa našim kapacitetima i rasporedu relacija ka svim opštinama u Crnoj Gori – kazali su iz Montefarma.

Pobjeda nezvanično saznaje i da je najvjerovatnije došlo do propusta u domovima zdravlja koji nisu poslali trebovanje kako treba, te da Montefarm niko nije obavijestio da tih ljekova nema.

Takođe, kako naši izvori tvrde, ukoliko pacijent kupi lijek koji nije u deficitu on može biti refundiran od strane Fonda za zdravstveno osiguranje.

Za samo prvih 15 dana ovog mjeseca zdravstvenim ustanovama i kovid centrima isporučeno 37.390 ampula ,,longacefa“, a od početka godine 734.890 ampula.

– Od 1. do 15. oktobra isporučeno je 17. 905 ,,SoluMedrola“, a od početka godine 528. 347 ampule – kazali su iz Montefarma. Oni su naglasili i da se u njihovim apotekama ne mogu naći ampulirani ljekovi, a ni kupiti.

Prije nekoliko godina donešena je odluka da se ,,longacef“ ne izdaje na recept, kao i da se više ne može naći u domovima zdravlja. Isključiva upotreba ovog antibiotika bila je samo u bolnicama kada to preporuči ljekar specijalista.

,,Longacef“ se koristi za jake upale pluća, respiratorne i urinarne infekcije, meningitis.

1 Comment

1 Komentar

  1. Gora

    16.10.2021. at 10:12

    Isto je u Baru. Prosti jadi za kleksan i za Ceftriaxone kad ni braunila nemaju! D dimer ne plaćaju jedino ležeći pacijenti, i oni koji imaju vezu. Inače košta 18€. Dok FZ sve to potrošeno refundira i dok se pribave razne potvrde, još se tri puta čovjek može zaraziti. Osvježilo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije