Povežite se sa nama

COVID-19

LJEKOVI ZA KOVID: Ko nema para, nema ni terapije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Pacijenti kojima je posljednih dana bio potreban „longacef“, „lendacin“ ili „urbazon“, a koji se najčešće koriste u liječenju korone ili upale pluća, morali su da kupuju te ljekove jer ih nije bilo u domovima zdravlja u Podgorici niti u kovid centru na Starom aerodromu.

To je Pobjedi potvrdilo više pacijenata i medicinskih radnika. Redakciji se juče javilo nekoliko pacijenata, koji su opisivali ogromne gužve u kovid centru na Starom aerodromu i u kovid dnevnoj bolnici u Muzičkom centru.

Svi su morali da idu u privatne apoteke i kupuju „longacef“ i „urbazon“, jer ih nijesu mogli dobiti na recept. Tih ljekova nema ni u svim apotekama, pa pacijenti često moraju da obilaze grad.

Antibiotici se prodaju u ampulama i može ga dati isključivo ljekar. U apoteci „longacef“, odnosno „lendacin“ košta oko 2,20 eura jedan miligram. Nekim pacijentima je prepisano i 2 miligrama što iznosi 4,40 dnevno. „Urbazon“ od 20 miligrama košta 1,10 eura.

U posljednjih mjesec dana Pobjeda je nekoliko puta pisala o ovoj situaciji, koja se nije promijenila.

Čitateljka Pobjede je svjedočila situaciji da stariji pacijent nije imao novca da kupi te ljekove, ali da medicinsko osoblje nije moglo da učini ništa po tom pitanju, jer ga nema na njihovim zalihama.

Kako su zdravstveni radnici objasnili redakciji, domovi zdravlja naručuju „longacef“ i „urbazon“ jednom nedjeljno i koriste ih kod respiratornih infekcija.

– Dobijemo oko 200 komada u petak, ali pacijenata je toliko da mi već u ponedjeljak nemamo ništa – kazali su oni Pobjedi.

– Pošalju nam koliko imaju, nekad i ništa – kazali su Pobjedi zaposleni u Domu zdravlja.

Kovid centri mogu da naručuju od Montefarma na dnevnoj bazi, i tamo liječe pacijente kojima je potvrđeno prisustvo korone.

Iako mogu, za razliku od domova zdravlja, da naručuju dnevno, prema potrebi, i u toj ustanovi su nestašice ljekova koji se daju kao terapija kovida-19.

Na pitanje zbog čega se to dešava, odgovaraju da je najvjerovatnije zbog toga što Montefarm nema dovoljno tih ljekova, jer je ogromna potrošnja.

Krajem oktobra su nam iz Montefarma odgovorili da nema nestašice ovih ljekova u njihovim skladištima, iako je situacija bila ista kao i posljednjih dana, kada pacijenti nijesu mogli da prime terapiju na recept.

– Montefarm redovno isporučuje ampulirani antibiotik lendacin lg (longacef) i kategorički tvrdi da nema nestašice. U prilog ovoj konstataciji, dajemo na uvid podatke da je 1. do 21. oktobra iz skladišta Montefarma javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore isporučeno 44.180 ampula lendacina lg (longacef), a od početka godine 741.680 ampula – kazali su iz Montefarma i dodali da ga isporučuju isključivo zdravstvenim ustanovama, a ne apotekama.

U Montefarmu su tada kazali da u skladištima ima dovoljno ljekova te da se svakodnevno obavljaju dopune u domovima zdravlja.

Tada su kazali Pobjedi da „im nije jasno što rade sa tim lijekom u domovima zdravlja i zbog čega se dešavaju nestašice“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije