Connect with us

COVID-19

MINISTARKA NAJAVILA: Investicije u zdravstvo biće 10 puta veće u 2022.

Published

on

Budžet za zdravstvo u narednoj godini biće veći za oko 30 miliona u odnosu na tekuću godinu, kazala je za Televiziju Nikšić dr Jelena Borovinić-Bojović, ministarka zdravlja. Predviđeno je da budžet Fonda za zdravstveno osiguranje bude povećan, a jedna od tema koja je otvorena je i povećanje plata zdravstvenim radnicima

“U odnosu na prošlu godinu budžet za zdravstvo je značajno veći, imamo gotovo devet milona eura u odnosu na prethodnih 2,2 miliona, u okviru kojih su bila odvojena sredstva za EU. Imamo veoma važnu najavu povećanja plata zdravstvenim radnicima i samo 15 miliona eura će biti namjenjeno u te svrhe. Ukupan dodatni budžet za fond za zdravstveno osiguranje iznosiće 30 miliona više nego prošle godine “, navela je ministarka gostujući na RTNK.

U narednoj godini, kako je navela, povećanjem kapitalnog budžeta za zdravstveni sistem uradiće se mnogo. Investicije za zdravstvo biće veće 10 puta u odnosu na ovu godinu. Planira se izgradnja bolnice u Pljevljima, ali i rekonstrukcija bolnice u Nikšiću.

“Rekonstrukcija će biti urađena kako bi se omogućilo bolje funkcionisanje Opšte bolnice Nikšić i kompletne zdravstvene ustanove. Planiran je i skener kao i magnet za bolnicu, što će olakšati njeno dalje funkcionisanje”, dodala je Borovinić Bojović.

Složena situacija

Borovinić Bojović je istakla da je epidemijska situacija složena i zahtijeva oprez, ali i pozvala sugrađane da se vakcinišu.

“Broj novootkrivenih slučajeva u posljednje vrijeme je u značajnom porastu, tako da se zahtjeva dodatni oprez. Od danas će na snazi biti korigovane epidemiološke mjere i ono što bih istakla jeste obaveza posjedovanja kovid propusnica, koje su bile na snazi i prije novih mjera”, zaključila je ona.

Novim epidemiološkom mjerama koje su na snazi od danas zabranjuju se proslave, svadbe na otvorenom i zatvorenom prostoru, kao i rad noćnih klubova.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije