Povežite se sa nama

COVID-19

MINISTARKA ZDRAVLJA: Apelujem i molim građane da se vakcinišu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ponovo je danas apelovala na građane da se obavezno odazovu pozivu za vakcinaciju protiv koronavirusa, kao i da ne zaborave da je poštovanje epidemioloških mjera prvo i osnovno pravilo u očuvanju zdravlja.

U Crnu Goru jutros je stigao kontingent od 24 hiljade doza vakcine Astra Zeneka, zahvaljujući nabavci Ministarstvo zdravlja u okviru COVAX mehanizma.

Iz Ministarstva zdravlja, kazali su da su vakcine koje se nabavljaju u okviru mehanizma COVAX odobrene od Svjetske zdravstvene organizacije, kao vodeće organizacije sistema Ujedinjenih nacija (UN) koja se bavi pitanjem bezbjednosti vakcina.

Borovinić Bojović, rekla je da su vakcine koje si stigle danas, prvi kontignet od ukupno 84 hiljade doza koje će doći u Crnu Goru.

Ona se zahvalila britanskoj ambasadorki Keren Medoks, delagaciji EU i ambasadorki EU u Crnoj Gori Oani Kristini Popa, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, UNICEF-u i ostalima koji su, kako je kazala, dali nemjerljiv doprinos da ova vakcina stigne u Crnu Goru.

“Još jednom apelujem i molim sve građane da se obavezno odazovu pozivu za vakcinaciju i da ne zaborave pri tome da je poštovanje epidemioloških mjera prvo i osnovno pravilo u očuvanju kako ličnog zdravlja, tako i zdravlja naših građana”, poručila je Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva zdravlja podsjetili su da je COVAX mehanizam putem koga svaka zemlja može pristupiti vakcinama protiv COVID-19, koje je odobrila SZO, na najbrži način.

U okviru prve isporuke, COVAX će globalno isporučiti 237 miliona doza vakcine Astra Zeneka/Oksford, koju je odobrila SZO i Evropska agencija za ljekove. Vakcine će biti isporučene u više od 130 zemalja, uključujući i Crnu Goru.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da je ova pošiljka još jedna u nizu potvrda i podsjećanje da je put borbe protiv pandemije put saradnje, solidarnosti i nauke.

“U proteklim mjesecima SZO je pružala podršku Crnoj Gori, sa partnerima, da se pripremi za važan korak – od vakcine do vakcinacije. SZO pozdravlja napore Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja, pod liderstvom Borovinić Bojović na planu pažljivog planiranja i sveobuhvatnim pripremama”, rekla je Brajović.

Ona je naglasila da je u Evropi administrirano više od 20 miliona doza Astra Zeneka vakcina i da su SZO i Evropska agencija za ljekove potvrdile da je vakcina bezbjedna, djelotvorna i sprečava obolijevanje od COVID 19, sa teškom kliničkom slikom i smrtni ishod.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, rekao je da zahvaljujući nauci, sada imaju dva besplatna načina za borbu protiv pandemije i povratak u normalan život.

On je kazao da je jedan poštovanje mjera “DistancaRukeMaska, a drugi vakcinacija.

“Oba pristupa dovešće do smanjenja stope infekcije i omogućiti najrizičnijim grupama stanovništva da budu bezbjedni, kao i djeci i mladima u Crnoj Gori da bezbjedno pohađaju vrtiće, škole i vanškolske aktivnosti i ponovo provode vrijeme sa svojim vršnjacima”, istakao je Huan Santander,

Popa je kazala da joj je izuzetno drago što Crna Gora danas dobija prve Kovaks vakcine, koje će pomoći da se što prije započne s masovnom vakcinacijom u zemlji.

“EU je jedan od najvećih donatora ove globalne inicijative, i zadovoljstvo je vidjeti da je ona djelotvorna i da isporučuje efikasne i sigurne vakcine”, rekla je Popa.

Ona smatra da je imunizacija protiv virusa najbolji način da se pandemija zaustavi i da se zaštite crnogorski građani, naročito oni najranjiviji.

“Svi stojimo zajedno u ovoj nezapamćenoj zdravstvenoj krizi, i niko neće biti bezbjedan dok svi ne budu bezbjedni”, navela je Popa.

Ona je istakla da je zbog toga Tim Evropa – koji uključuje EU, njene države članice i Evropsku investicionu banku – za Kovaks izdvojio više od 2,2 milijarde EUR, uključujući milijardu eura iz budžeta Unije.

Popa je rekla da je novac koji je donirao Tim Evropa, obezbijedio neposrednu finansijsku podršku Kovaksu i prednost u pregovorima s farmaceutskim kućama.

“Ova neposredna dostupnost novca takođe je bila od ključnog značaja kako bi se vakcine što prije isporučile zemljama članicama Kovaksa, uključujući Crnu Goru”, kazala je Popa

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks je kazala da je jako ponosna što je tu da dočeka pošiljku vakcina koju su razvili Univerzitet Oksford, najbolji svjetski univerzitet i Astra Zeneca.

Ona je rekla da je ovo okosnica globalne inicijative COVAX za globalnu distribuciju vakcina.

“Britanska vlada je donirala preko pola milijarde funti COVAX-u, što nas čini jednim od najvećih donatora. Prioritet nam je učiniti da su vakcine što dostupnije. Vakcine su izlaz iz ove pandemije”, naglasila je Medoks.

Ona je istakla da Astra Zeneka vakcina već spašava živote u Ujedinjenom Kraljevstvu i rekla da joj je drago što će ovdje biti dio programa vakcinacije.

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori, Piter Lundberg kazao je da su vakcine karta za povratak u normalan život i socioekonomski oporavak.

On je rekao da se samo zajedno možemo obezbijediti da vakcine stignu do svih i da su na tom putu napori svih aktera kritično važni.

“Zato želim da zahvalim UNICEF-u i SZO na kontinuiranoj podršci državi na ovom polju, ali i da pozdravim snažno opredjeljenje Vlade Crne Gore da prioritizuje vakcinaciju i obezbijedi vakcinu svim ljudima Crne Gore”, istakao je Lundberg.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije