Connect with us

COVID-19

NAJAVA STRUČNJAKA: Početak trećeg talasa koronavirusa u Mađarskoj, Češkoj, Srbiji i Bugarskoj

Published

on

Dok u Evropskoj uniji vlada pometnja oko vakcine AstraZeneka, čiji je proizvođač ponovo najavio osjetno smanjenje isporuka, uz veliko nezadovoljstvo što su Amerikanci zaustavili izvoz vakcina, švajcarski Institut za globalno zdravlje u Ženevi upozorio je da su „uočeni znaci početka trećeg talasa korona virusa u Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj i Srbiji“.

To je francuskoj TV stanici BFMTV izjavio epidemiolog i direktor Instituta za globalno zdravlje Univerziteta u Ženevi Antoan Flao, naglasivši da se, s obzirom na iskustvo „s prvim talasima kovid-19 zaraze koja je došla iz Kine i preko Italije, sad treba valjano pripremiti“ u nastojanju da se to zauzda.

„Mada je vidljivo da treći talas prijeti, još nismo svjesni toga da bi on suštinski mogao biti različit od dva prva talasa pandemije“, rekao je direktor švajcarskog instituta.

Mlađi pacijenti sada ugroženiji

Epidemiolog francuskog zavoda za javno zdravlje Marten Blanšije primijetio je da sve više mlađih pacijenata mora da ide na reanimaciju, i da to dijelom može da se objasni većom vakcinacijom starijih, a da je tome uzrok takođe „opuštanje među mladima preko kojih se zaraza lakše i brže širi“.

Ujedno je uočeno da su stariji od 65 godina sve oprezniji, i ako nisu vakcinisani, veoma se čuvaju, primjenjuju mjere zaštite i samoizolaciju u očekivanju da budu vakcinisani kako je medijima rekao ljekar kovid bolnice Pelegren u Bordou Benžamen Kluzo.

Svetski ugledni francuski Institut Paster je saopštio da se novi soj virusa korona širi a oprez popušta, jer su se u januaru samo 42 odsto oboljelih izolovali i potražili ljekara odmah pošto su uočili simptome zaraze, dok je u oktobru prošle godine to učinilo njih 63 odsto.

Takođe je predočeno da je „velika opasnost širenja zaraze preko djece koja idu u školu“, a da odlazak u sportske sale, kafiće i restorane predstavlja veći rizik da se dobije korona virusa u odnosu na mnogo prostranija mesta kulturnih i sportskih događaja, kao i amfiteatre i velike sale za predavanja na fakultetima i školama.

Zagađen vazduh podstiče zarazu i komplikuje stanja

Tim stručnjaka univerziteta u Ženevi i Cirihu je istovremeno objavio studiju iz koje proizilazi da temperatura i veliko prisustvo finih čestica zagađenja u vazduhu mogu pojačati širenje i snagu zaraze korona virusom.

„Veza između velikog zagađenja vazduha finim česticama sitnijim od 2,5 mikrometra (jedan mikrometar je milioniti deo metra – mikron) i oštrine zaraze dobro je poznata epidemiolozima“, stoji u nalazima švajcarskog multidisciplinarnog tima stručnjaka.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu „Earth Systems and Environment“ i u njemu se navode i mjere kako spriječiti zagađenje vazduha finim česticama s ciljem da se spreče zaraza i smrtnost kao posljedica oboljenja izazvanog korona virusom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije