Connect with us

COVID-19

PODGORIČANIN PRIMIO KINESKU VAKCINU PROTIV KORONAVIRUSA: Dobro se osjeća

Published

on

Aleksandar Kovačević iz Podgorice, koji trenutno živi u Dubaiju, primio je ove sedmice prvu dozu vakcine protiv koronavirusa i kaže da se dobro osjeća.

On je za “Vijesti“ ispričao da je primio kinesku vakcinu i da je revakcinacija planirana 4. januara.

Kovačević radi kao konsultant uglavnom u Avganistanu i Iraku, a posljednjih godinu i po je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gdje je angažovan na projektu koji finansira Biro za borbu protiv narkotika Vlade SAD (INL).

“Vakcinu sam primio u utorak 16. decembra u ‘SEHA COVID-19 Vaccination Center – Dubai’ koji se nalazi na nekih 30 kilometara od Dubaija na auto-putu za Abu Dabi. U pitanju je kineska ‘Sinopharm Group’ vakcina koja je registrovana u UAE, Brazilu, Čileu, Indoneziji i još nekoliko država, nakon završene faze 3 ispitavanja te vakcine u periodu od juna do novembra. Uspješnost vakcine je procjenjena na 86 odsto, a ukoliko bi došlo do infekcije procenat zaštite vakcine od srednjeg i teškog oblika bolesti je 100 odsto, što znači da bi u tom slučaju u pitanju bio najlakši oblik bolesti, nešto kao prehlada”, ispričao je Kovačević “Vijestima”.

On je kazao da se za vakcinaciju odlučio iz više razloga – godina, pratećih oboljenja, putovanja i zaštite drugih…

“Imam 50 godina, dijabetes tipa B, povišen krvni pritisak, a 2019. sam izvršio proceduru RF kardio ablacije kod doktora Vukmirovića u Podgorici zbog dijagnoze atrijalne fibrilacije (artimija). Iako terapijom dobro kontrolišem moje medcinsko stanje, ipak spadam u ugroženu kategoriju stanovništva kada je u pitanju Covid-19”, istakao je on.

Kovačević je pojasnio i da često putuje i da su to uglavnom interkontinentalna putovanja (Evropa, SAD, Azija), pa tako dolazi u kontakt sa ogromnim brojem ljudi…

“Svakim povratkom kući potencijalno ugrožavam zdravlje majke koja je starija osoba i na ovaj način sam htio da otklonim mogućnost da njoj kao i drugima prenesem virus ukoliko bih se inficirao na nekom od tih putovanja”. Kovačević je odgovorio da prije vakcinacije nije bilo posebnih preporuka ljekara, osim što se vrši skrining – provjerava se krvni pritisak, mjeri SpO2 (zasićenost kiseonika u krvi) i tjelesna temperatura.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije