Connect with us

COVID-19

MINISTARKA ZDRAVLJA: Otvaraju se bašte lokala, zabranjen izlazak 22-05h, prodavnice rade do 21 h…

Published

on

Sa jedne od ranijih konferencija za štampu

Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o otvaranju bašta lokala u više gradova, kao i da produži rad prodavnica do 21 h. Prema novim mjerama, zabrana izlaska važiće od 22 do 5h, s tim da tržni centri i teretane ostaju zatvoreni. Mjere će važiti od 1. aprila do 9. aprila.

“Ministarstvo zdravlja je na preporuku Instituta za javno zdravlje donijelo odluku da se otvore bašte lokala u Podgorici, Cetinju, Kolašinu, Baru, Mojkovcu, Bijelo, Polju, Andrijevici, Pljevljima, Beranama i Ulcinj. Novim epidemiološkim mjerama je predviđeno da zabrana kretanja važi od 22, umjesto 21, do pet sati ujutro”, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ministarka je dodala da će prodavnice raditi sat duže do 21 h, ali da tržni centri ostaju zatvoreni.

“Zabranjuje se ulazak i izlazak građanima sa teritorije Podgorice, Cetinja, Tivta, Nikšića, Plužina, Pljevalja, Budve, Kotora, Berana, Bijelog Polja, Herceg Novog, Ulcinja, Šavnika i Mojkovca”, dodala je ministarka.

Za stolom u baštama moći će da sjede najviše dvije osobe.

U Podgorici, Cetinju, Kolašinu, Baru, Mojkovcu, Bijelo, Polju, Andrijevici, Pljevljima, Beranama i Ulcinj ostaju zatvoreni tržni centri, kladionice, fitnes centri i teretane.

Zabrana međugradskog saobraćaja u u periodu od petka od 21 čas do ponedjeljka u pet časova ostaje na snazi, kao i obavezno nošenje maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Zabrana međugradskog saobraćaja u periodu od petka od 21 čas do ponedjeljka u pet časova ostaje na snazi.

Borovinić Bojović je istakla da mjere u ostalim opštinama ostaju nepromijenjene.

MANJA STOPA TESTIRANIH I SMRTNOSTI
Ministarka je rekla da se broj testiranih na dnevnom nivou smanjio na nekih 13 odsto.

“Broj onih koji su imali simptome je ukupno bio manji na dnevnom nivou”, navela je ministarka.

Ona je rekla da je uspješnost liječanja od koronavirusa značajno veća u Crnoj Gori u odnosu na brojne razvijene države svijeta.

“Stopa umrliu odnosu na broj zaraženih iznosi 1,4 odsto”, kazala je ministarka, zamolivši građane da poštuju epidemiološke mjere.

“Apelujem na sve građane da se prijave za vakcinaciju i da budu apsolutno sigurni da je svaka vakcina u Crnoj Gori efikasna, sigurna i bezbjedna”, rekla je Borovinić-Bojović.

Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović rekla je da postoji značajan pad stope smrtnosti od koronavirusa.

“Crna Gora ima najnižu stopu letaliteta. Možemo da se pohvalimo i kvalitetom pružene zdravstvene zaštite”, tvrdi ona.

Odnosno, ako pričamo o koroni, to je procenat preminulih u odnosu na broj zaraženih.

“Pred cijelom Crnom Gorom, uporedićemo našu državu sa šest zemalja koje imaju visoko razvijene zdravstvene sisteme, kao i sa prosjekom cijele planete – rekla je ona, pokazujući animaciju na kojij se vidi visoka stopa smrtnosti na početku pandemije.

POREĐENJE

“Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo na 15 odsto, Italija na 13, Švedska na oko 12, a Crna Gora na 2,18 odsto (15. Aprila 2020. godine). U tom trenutku, letalitet na svjetskom nivou je iznosio sedam procenata. Ova vrijednost umnogome zavisi od broja zaraženih, tako da se i očekuje da je visoka u zemljama koje imaju veliki broj oboljelih, pa je zbog toga ovako visoka u navedenim zemljama, ali na nju takođe utiče i tadašnje manje iskustvo u tretmanu oboljelih, kao i nepostojanje vakcine. Zato ne čudi pad stope smrtnosti u kasnijem periodu. Međutim, naglašavam da Crna Gora ima stalno održavanje niske stope, i to najnižu u ovako reprezentativnoj skupini koja posebno dominira u posljednjem periodu kada imamo značajan porast pozitivnih slučajeva u odnosu na period od prije godinu. To znači da možemo da se pohvalimo, između ostalog, kvalitetom pružene zdravstvene zaštite. Naravno da se nadamo da će sa postojećom vakcinacijom broj zaraženih biti značajno manji, a time se nadamo još nižem letalitetu”, precizirala je direktorka KCCG.

Trenutno,  KCCG-u je hospitalizovan 151 pacijent sa koronavirusom.

“24 pacijenta su na nenvazivnoj ventilaciji, a 3 na respiratoru. Imamo trend pada broja hospitalizovanih pacijenata”, istakla je ona.

POMJERENA EKSTERNA MATURA

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, kulture, nauke i sporta Martin Ćalasan je saopštio da je Ministasrtvo u dogovoru sa Ispitnim centrom odlučilo da pomjere polaganje eksterne mature u granicama mogućeg.

“13. aprila polagaće se Crnogorski jezik, 14. aprila matematika, a 15. izborni predmet”, rekao je Ćalasan.

Dodao da će se 24. aprila biti organizovano polaganje maturkog iz maternjeg jezika za učenike srednjih škola.

“Dan 8. maj ostaje termin za polaganje testa iz prvog stranog jezika, a 19. maj iz matematike. Ispit iz nastavnog predmeta biće 9. juna”, rekao je Ćalasan.

Saopštio je i da se preko 3.000 zaposlenih u prosvjeti prijavili su se za vakcinaciju.

” Vakcinacija zaposlenih u prosvjeti iz Podgorice obavljaće se u Domu vojske. O terminu će biti obaviješteni telefonski”, rekao je on, dodajući da će u ostalim opštinama vakcinacija biti organizovana u objektima gdje se i sada vrši.

Ćalasan je kazao da će razmotriti otvaranje škola za đake viših razreda.

Borivinić-Bojović najavila je da će novinari i svi medijski radnici biti vakcinisani AstraZeneka vakcinom. Vakcinacija počinje sjutra.

ASTRAZENEKA BEZBJEDNA

“Bilo bi dobro i lijepo da se vakcinišu, ali nije obavezno, rekla je ministarka, dodajući da će se vakcinacija vršiti u Domu vojske.

Ona je dodala da novinari trenutno ne mogu da biraju vakcinu jer je trenutno dostupna AstraZeneka, ali da to ne znači da u narednom periodu to neće biti moguće.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije