Connect with us

COVID-19

RADULOVIĆ TVRDI DA JE PLAĆEN AVANS i GARANCIJE ZA VAKCINE: Avans, medjutim, već plaćen u oktobru

Published

on

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović izjavio je da će oko 20 odsto gradjana Crne Gore dobiti prvo vakcine protov korona virusa kao i da je realizovana avansna uplata za nabavku vakcine .

On je rekao da su 14. decembra plaćene garancije. Radulović je danas učestvovao na sastanku koji je organizovao evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji.

Iz saopštenja nije, medjutim, jasno o kakvoj se uplati radi. Prema javno dostupnim informacijama, Crna Gora je u oktobru potpisala Sporazuma o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv COVIDa-19. Tadašnji ministar zdravlja Kenan Hrapović je 9. oktobra kazao da će tog dana biti uplaćen avans u iznosu od 771.280,00 dolara, odnosno 646.000,00 eura.

Radulović je danas kazao da se Crna Gora se pridružila COVAX Inicijativi za vakcine protiv COVID-19, koju je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija, s ciljem nabavke i pravične distribucije vakcine među zemljama učesnicama .

Ministar je istakao da je prema procjeni Instituta za javno zdravlje Crne Gore, iskazana potreba za 248.800 doza, koje bi pokrile 20% stanovništva, s obzirom na to da su preporučene dvije doze po osobi. Na toj liniji, naglasio je da je realizovana avansna uplata za nabavku vakcine protiv COVID-19, te da su 14. decembra plaćene garancije.

“Izuzetno je značajno što će članice EU i zemlje regiona istovremeno dobiti vakcinu. To je snažan signal privrženosti Unije Zapadnom Balkanu”, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Evropski komesar Varhelji je kazao da će EU obezbijediti ravnomjernu dostupnost vakcine svim zemljama regiona, pri čemu je pozvao države da naprave strategije vakcinacije.

Kako je još u oktobru saopšteno, na osnovu Sporazuma koji je potpisan  inicijalna cijena po dozi vakcine predviđena je u iznosu od 10,55 $, odnosno 8.84 eura.

Tada je saopšteno da je naša zemlja iskazala potrebu za 248.800 doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20% stanovništva (s obzirom da su preporučene dvije doze po jednoj osobi).

Procijenjena ukupna vrijednost nabavke je 2.582.640,00 dolara, odnosno oko 2.163.000,00 eura..

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije