Connect with us

Vakcina

BIONTEK: Efikasnost vakcine je upitna u slučaju odlaganja druge doze

Published

on

Foto: EPA

Njemačka laboratorija BioNTek u utorak je upozorila da ne može garantovati maksimalnu efikasnost svoje vakcine protiv Covida-19 ako se druga doza odloži, pa vremenski razmak između dvije injekcije bude veći od propisane tri sedmice.

BioNTek ističe da ne raspolaže podacima koji bi išli u prilog planovima nekih zemalja da pomjere primjenu druge doze kako bi sa ograničenim zalihama vakcina obuhvatili veći broj ljudi.

Britanija je ove nedjelje izazvala kontroverze objavivši da planira da odloži davanje druge doze vakcine do 12 nedjelja ne bi li više ljudi dobilo zaštitu koju daje prva doza, a sada i Njemačka razmatra tu mogućnost.

Obije su zemlje, naime, zabrinute zbog novog, virulentnijeg soja koronavirusa koji se pojavio u Engleskoj i već proširio na druge evropske zemlje.

“Efikasnost i sigurnost vakcine je na kliničkim testiranjima ispitivana tako da se primijene dvije doze i da razmak između njih mora biti 21 dan”, saopštio je BioNTek.

“Čak ako podaci i pokazuju da postoji djelimična zaštita već 12. dan nakon prve doze, nema podataka koji bi ukazivali da zaštita i dalje postoji nakon 21. dana”, rekao je zastupnik BioNTeka.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije