Connect with us

Vakcina

NJEMAČKI STRUČNJACI: Vakcinu AstraZeneke ne bi trebalo davati starijima od 65

Published

on

Vakcinu protiv koronavirusa tvrtke AstraZeneca bi, prema mišljenju njemačkog odbora za vakcine, moglo biti korišteno samo kod vakcinisanja osoba mlađih od 65 godina, saopšteno je danas.

“Vakcina kompanije AstraZeneca bi trebala biti, slično planu vakcinisanja, upotrebljena samo kod vakcinisanja građana starosti između 18 i 64 godine”, stoji u saopštenju Odbora za vakcine, koje djeluje pri državnom epidemiološkom institutu Robert Koch.

Odbor je zaključio da za ocjenu efikasnosti vakcine kod osoba starijih od 65 godina trenutno nije dostupno dovoljno podataka.

Odbor je preporučio da se vakcina “bez ograničenja” može primijeniti kod ostalih starosnih grupa.

Odluka Evropske agencije za lijekove u petak

Vakcina kompanije Astra Zeneca još nije dobila dozvlou za upotrebu Evropske agencije za ljekove. Odluka o tome bi trebala biti donesena u petak.

Njemački mediji su početkom nedjelje pisali o neefikasnosti ove vakcine kod starijih osoba. Njemačko ministarstvo zdravstva je relativizovalo te napise tvrdeći kako se radi o pogrešnom čitanju statistika. Navedeno je da je u testiranju učestvovalo oko 8 posto starijih od 65 godina.

AstraZeneca je najavila da će Evropskoj komisiji naknadno poslati rezultate novije studije, u koju je uključeno više osoba starijih od 65 godina. Zbog problema u isporuci vakcina, ova britansko-švedska kompanija je trenutno u sporu sa Evropskom komisijom.

U Njemačkoj se trenutno vakcinisanje protiv koronavirusa sprovodi kod korisnika i osoblja domova za starije. Nakon toga bi trebale uslijediti osobe starije od 80 godina, nakon kojih slijede hronični bolesnici.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije