Connect with us

COVID-19

VAKCINISANO 539: Pozitivno 30 odsto testirane djece, virus sve opasniji

Published

on

Koliko je delta soj virusa opasniji po mlade, svjedoče i podaci o broju inficirane djece. Tokom proteklog dana u dječjem kovid centru bilo je 30 odsto pozitivnih od ukupnog broja testirane djece. Iz Instituta za javno zdravlje apelovali su na roditelje da vakcinišu sebe i djecu u skladu s preporukama, jer virus poprima opasnije oblike

U kovid centru za djecu u Tološima došlo je do blagog porasta broja pacijenata u odnosu na proteklih nekoliko sedmica. Broj pregledanih kreće se do 170 pacijenata, kaže pedijatrica Doma zdravlja Edita Bašović. Tokom proteklog dana, od ukupnog broja testiranih, trećina je bila pozitivna na kovid 19.

“Tridesetpet ili šest od 94 testirana to je negdje 30 posto udio pozitivnih u odnosu na testirane u našem Domu zdravlja za sada, znači do 16 i 30”, kazala je pedijatrica Edita Bašović.

Bašovićeva upozorava roditelje da posebno obrate pažnju na simptome infekcije.

“Ono što primjećujemo je da se više javljaju uprtavo tinejdžeri s visokom temperaturom i simptomima respir trakta, ono što je značajno i da su ti neki simptomi bolovi u mišićima glavobolja češći simtomi, tako da bi roditelji trebalo da obrate pažnju na te simptome i podatak o kontaktu sa oboljelima”, kazala je Bašović.

Iz Instituta za javno zdravlje su poručili da epidemija poprima sve opasnije oblike, te poručuju roditeljima da vakcinišu djecu.

“Ukoliko se nastavi sve veći broj mutacija, postoji mogućnost da taj virus pokaže neke nove karakteristike koje bi bile i fatalne po mlađe populacije i zbog toga se i predlaže sama vakcinacija djece u svijetu, a određenih kategorija kod nas. Prema podacima Instituta, do sada je prvom dozom vakcinisano 727 djece, uzrasta od 12 do 17 godina, dok je 539 kompletno vakcinisano. Jedno dijete primilo je i treću dozu. Za sada, mogu se vakcinisati djeca s hroničnim oboljenjima i ona koja žive s hronično oboljelom osobom”, istakao je direktor IJZ-a Igor Galić.

“Ko ne spada u ovu grupu, moguće je da djeca uz saglasnost roditelja i saglasnost pedijatra u tom uzrastu se vakcinišu”, kazao je Galić.

Vakcinacija djece u našoj zemlji trenutno je moguća samo Fajzer vakcinama što je u skladu s preporukama Nacionale savjetodavne komisije za imunizaciju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije