Connect with us

COVID-19

VENECUELA: Facebook blokirao stranicu predsjednika Venecuele zbog promocije “čudotvornog lijeka” protiv korone

Published

on

Facebook je blokirao stranicu venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, zbog kršenja pravila, promovisanjem lijeka za koji u videu tvrdi, bez dokaza, da može izliječiti koronavirus.

Maduro je u januaru opisao Carvativir, oralnu otopinu dobijenu od majčine dušice, kao “čudotvorni” lijek koji neutralizira koronavirus bez nuspojava.

“Slijedimo smjernice Svjetske zdravstvene organizacije koja kaže da trenutno nema lijekova za liječenje virusa”, rekao je glasnogovornik Facebooka, te je dodao da blokiraju profil na 30 dana. Maduro neće moći koristiti profil ali će i dalje biti otvoren za čitanje.

Maduro u videu kaže da se Carvativir, koji naziva “čudotvornim kapima” venezuelskog liječnika 19. stoljeća Josea Gregorija Hernandeza, može preventivno i terapijski koristiti protiv koronavirusa.

Njegov profil na Instagramu, koji je u vlasništvu Facebooka, odlukom neće biti pogođen.

On je u februaru rekao da je Facebook “cenzurisao” videozapise u kojima je promovisao Carvativir. Također je i ranije govorio da su se prema njemu i njegovim saveznicima društevene mreže nepravedno odnosile.

Maduro često koristi društvene medije, uključujući Facebook i Twitter, a ponekad je emitirao govore putem Facebook Livea.

Službena statistika Venecuele od petka pokazuje da se virusom zarazilo 154.905, a umrlo 1.543 ljudi, iako opozicioni kritičari kažu da je stvarna brojka vjerojatno veća zbog ograničenog testiranja.

Agencije

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije