Connect with us

Društvo

PEROVIĆ: Hvala Grčkoj jer čuva nebo iznad Crne Gore

Published

on

Čestitajući Nacionalni praznik Republike Grčke, predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Sreten Perović zahvalio je toj zemlji zbog toga što čuva nebo nad Crnom Gorom, nad kojim je, kako je rekao mnogo grabljivica.

U čestitki povodom jubileja Dvjesta godina od slavnog Grčkog ustanka, perović je kazao da je univerzalno poznat kapitalni značaj duhovnosti drevne Helade, njene nauke i kulture i njene ukupne dalekozornosti.

“Starije generacije mnogo toga prema vlastitom izboru, senzibilitetu i sklonostima prihvataju i znaju; mladi za veći dio toga i ne haju”, kazao je on.

Kultura je, kako dodaje, oslonac svakog identiteta; ona traje do potonje jedinke, njene refleksije nijesu jednosmjerne.

“Grčka to od drugih bolje zna i zajedno s duhovnošću Atosa možda i najviše cijeni”, navodi Perović.

Smatra da nije slučajno što je već prošlo 140 godina od uspostave i formalnih diplomatski odnosa Slobodarske Crne Gore i Republike Grčke; nije slučajno što su se Dvije Slobode uzajamno prepoznale.

“Mi vjerujemo da nije slučajno ni to što je Evroatlanska alijansa odredila grčke i talijanske avione da štite nebo nad Durmitorom,Lovćenom i Jadranskim morem. Mnogo je grabljivica nad Crnom Gorom, nažalost i u Crnoj Gori, i ne od danas, ali ih je svakako manje otkad vidljivi njeni čuvari po našem nebu lete. Za sve što za našu zemlju časno rade, što domove svoje plemenitim čine – velika vam hvala”, zaključio je Perović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije