Connect with us

Društvo

RAMIĆ: Izvinjenje Krivokapića i smjena Leposavića

Published

on

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, uputio je ovoreno pismo premijeru Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću povodom, kako je istakao, anticivilizacijskog negiranja genocida u Srebremici od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanadajavno protestuje i osuđuje neprimjerenu izjavu Leposavića.

“Negiranje genocida, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca predstavlja kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija UN i EU. Izjava Vašeg ministra u Skupštini je jedan od najvećih poraza države Crne Gore i dokaz ljudske destrukcije i definitivno sramotan poraz ljudskog, crnogorskog morala, poraz ljudskih prava i sloboda, poraz crnogorskog čovjeka i istorijske crnogorske civilizacije, potonuće ljudskog uma”, navodi Ramić u pismu.

Kao 29. članica NATO i kandidat za članstvo u EU, Crna Gora se, ističe, mora pozivati na Povelju Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Internacionalno pravo, Konvenciju o genocidu – te u svim relevantnim rješavanjima svojih problema koristiti naznačena akta Internacionalnog prava i pridodate dokumente i pravosnažne presude međunarodnih sudova u cilju sprječavanja ponižavanja žrtava genocida.

“Ovom nemoralnom izjavom i nekim drugim aktivnostima vaše vlade, Bošnjaci u Crnoj Gori su izbačeni iz domena pravne zaštite i stoga su žrtve svakom onome ko ih ponižava bez po sebe štetnih konzekvenci. Od Bošnjaka u Crnoj Gori se traži da zaborave genocid i napuste poziciju žrtve, pa čak i da se izvinu za srpske i crnogorske žrtve, te da društveni status grade kao samoprogonitelji – kako bi drugi bili zadovoljeni. Nema većeg poniženja od podaništva i stoga Bošnjaci u Crnoj Gori i svi drugi istinski Crnogorci na to ne smiju pristati, nego se moraju sačuvati kao demokratski, evropski narod”, kazao je Ramić.

Pozvao je Krivokapića da ne dozvoli negiranje genocida.

“U ime istraživača holokausta i genocida, prijatelja istine i pravde i najvećih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, bezrezervno opredijeljeni borci protiv najmračnijih sila zla, pozivamo vas da ne dozvolite negiranje genocida u Srebrenici u državnim organima Crne Gore. Tražimo od vas da udruženo inkriminirano političko djelovanje čiji je cilj negirati istinu o genocidu u Srebrenici kao standard rada države Crne Gore bude odmah zaustavljeno”, ističe Ramić.

Kako je naglasio, žrtve genocida nas obavezuju da u ime budućnosti čovječanstva i najviših ljudskih i društvenih vrijednosti, sloboda i prava, civilizacijskih i kulturnih tekovina i dobara ne dozvolimo, odnosno osujetimo sve namjere i pokušaje kojima se zločin genocida nagrađuje, a žrtva i dalje kažnjava.

“Dižemo glas protiv negatora genocida u Crnoj Gori i upućujemo poruku koja će, nadamo se, bitno uticati i djelovati na svijest i moral vas odgovornih, crnogorskih lidera, kako bi spasili savremeno čovječanstvo i civilizaciju, očuvali najviše ljudske vrijednosti, ljudska prava i živote svih, a naročito nezaštićenih, malih, slabih i nemoćnih”, navodi Ramić.

Prema njegovim riječima, sadašnje i buduće generacije iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju konačno, u interesu budućnosti savremenog čovječanstva i civilizacije, izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih antifašističkih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost i opredijeljenost, u strategiji sprečavanja kažnjavanja i negiranja zločina genocida.

“Zato samo brza, bezkompromisna osuda negiranja genocida u Srebrenici od strane vašeg ministra može biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu državni lideri imaju historijsku ulogu i odgovornost. Obaveza je svijetskih lidera da govore u ime žrtava, podsjećaju na njihove patnje i suze. Očekujući vašu brzu reakciju, izvinjenje vlade Crne Gore i smjenu neodgovornog ministra, još jednom vas podsjećamo da genocid u Srebrenici nije stvar ničijeg mišljenja, to je sudska činjenica koju je prvo priznao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a potom Međunarodni sud pravde”, zaključio je Ramić.

Izvor: CdM

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije