Connect with us

Društvo

UNICEF: Nastavnici, učenici i roditelji da rade sa Ministarstvom

Published

on

UNICEF, Udruženje Roditelji i Sindikat prosvjete Crne Gore pozvali su na kontinuirane konsultacije sa svim zainteresovanim stranama, naročito nastavnicima, učenicima i roditeljima, kako bi se tekuća školska godina privela kraju na najbolji mogući način i kako bi sljedeću školsku godinu pripremili da bude što kvalitetnija, saopšteno je iz Unicefa.

“Najkvalitetnije obrazovanje, u svakom kontekstu, pa i u kontekstu globalne pandemije, postiže se kroz kontinuirani dijalog i saradnju sa svim zainteresovanim stranama. Poruke i potrebe nastavnika, učenika i roditelja treba redovno uzimati u obzir prilikom donošenja odluka i politika u oblasti obrazovanja. Upravo iz tog razloga, pozivamo na ponovno uspostavljanje dobre prakse koja je prethodila otvaranju škola u januaru, tj. ponovno sazivanje radne grupe kroz koju predstavnici različitih zainteresovanih strana blisko sarađuju s donosiocima odluka iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Cilj je da sve zainteresovane strane daju podršku završavanju tekuće školske godine na najbolji mogući način u postojećim okolnostima, kao i da se podrži kvalitetna i pravovremena priprema naredne školske godine u korist svih učenika”, ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Prema Globalnom izvještaju UNICEF-a i UNESCO-a, koji se temelji na podacima iz 191 zemlje svijeta, do sada nije uočena uzročno-posljedična veza između otvaranja škola i širenja koronavirusa. Takođe, prema podacima o transmisiji COVID-a-19 u Crnoj Gori koji se odnose na vrtiće, osnovne i srednje škole i koji su dostupni na veb-stranici Ministarstva prosvjete http://www.covid19.edu.me/, najveći broj zaraženih nastavnika i učenika nalazi se u opštinama sa najvećom stopom infekcije. Ovi podaci ukazuju na to da su škole bezbjedne i da ne doprinose širenju koronavirusa ukoliko se u njima poštuju sve preventivne mjere. Iz tog razloga, UNICEF apeluje na sve da poštuju mjere #DistancaRukeMaska i da škole budu posljednje ustanove koje se zatvaraju i prve koje se otvaraju tokom mjera zaključavanja.

Iz Udruženja Roditelji ukazuju na potrebu za poboljšanjem kvaliteta obrazovanja tokom pandemije, što je u najboljem interestu djece, roditelja i nastavnika.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije