Povežite se sa nama

Društvo

IZABERITE DOGAĐAJ GODINE: Čitaoci portala Luča glasaju za događaj koji je obilježio 2021. godinu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Godina na izmaku obilovala je događajima na političkoj i društvenoj sceni sa nizom novih i drugačijih situacija kakve ranije nijesu bile karakteristične za Crnu Goru.

Nudimo vam mogućnost da svojim glasovima izaberete događaj godine. Nebitno je da li neki od ponuđenih odgovora za vas ima pozitivnu ili negativnu konotaciju, dovoljno je da zabilježite da je na vas ostavio najjači utisak.

Predlažemo da se odlučite za tri događaja, stavljajući ih pod 1, 2 i 3. Glasanje će se obaviti na Fejsbuk stranici portala Luča, a traje do 21 sat, 1.januara 2022. godine:

 

1) Vlada Zdravka Krivokapića pada, a nikako da padne

(Od momenta kada je izglasana, Vlada premijera Krivokapića svakodnevno «pada». Javna je tajna da u parlamentu nju podržava najviše 14 poslanika. Uprkos svemu, Krivokapićeva Vlada opstaje)

2) Smjena direktora škola

(Skupština Crne Gore usvojila je krajem maja izmjene Zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je legalizovana smjena više oko 500 direktora i pomoćnika direktora crnogorskih škola i vrtića. Oni koji brane takvu odluku, kažu da je smijenjene direktore postavio prethodni režim, odnosno DPS).

3) DPS izgubila Nikšić i Mojkovac

(Iako je na lokalnim izborima u Nikšiću i Mojkovcu izborila dobar izborni rezultat, DPS je zbog slabog “koalicionog kapaciteta” ostala bez lokalne vlasti u ta dva grada. Vlast su preuzele tri vladajuće stranke sa državnog nivoa)

4) Smjene u RTCG

(Televizija Crne Gore učinila je da smjena vlasti u Crnoj Gori iz 2020. godine bude demonstrirana i na TV ekranima. Čelna mjesta u Javnom servisu zauzele su uglavnom osobe iz NVO sektora “namještajući” jedni druge, uprkos primjedbama o brojnim nezakonitostima prilikom njihovog izbora. Program je varirao od prenošenja ustoličenja na Parlamentarnom kanalu, do prikazivanja filma Quo vadis, Aida?).

5) “Brutalno dobra” turistička sezona

(Turistička sezona je po brojkama bila iznad očekivanja. Problem je, međutim, bila struktura gostiju koji su uglavnom bili iz regiona i – niskoplatežni. Ministar finansija ipak je okarakterisao kao “brutalno dobru”).

6) Belveder

(Belveder, mjesto na ulazu u Prijestonicu, ovoga ljeta ostalo je zabranjeno za prolaz srpskim popovima i njihovim pristalicama koji su namjeravali da orgnizuju svečnost ustoličenja u i ispred Cetinjskog manastira. Bio je to događaj koji će naći svoje mjesto u istoriji slobodarske Crne Gore)

7) Ustoličenje, helikoptersko-desantno

(Popovi Crkve Srbije, uz pomoć do zuba naoružanih specijalnih policajaca, uspjeli su da helikopterom stignu do Cetinjskog manastira i obave čin ustoličenja nesvojstven hrišćanstvu i regulama koje ono propovijeda)

8) Cetinje, suzavac, državni teror

(Čin ustoličenja pratila je opsada Cetinja i teror policije Dritana Abzovića koja je prosula hektolitre suzavca i bojnog otrova sa isteklim rokom upotrebe po nedužnim stanovnicima tog grada. Bilo je i gumenih metaka. Do danas, niko od državnih zvaničnika nije odgovarao, niti se izvinio Cetinjanima za ovu državnu sramotu)

9) Autoput Smokovac – Mateševo, konačno

(Nakon mnogo godina rada i kašnjenja, izgradnje i ugradnje, konačno se privode kraju radovi na priopritetnoj dionici puta Smokovac – Mateševo. Mnogi su sa dozvolom ili bez nje prošli autoputem i svi su saglasni da je – prelijep)

10) Program “Evropa sad”

(Iako se još nije dogodio, nego je samo u najavi, program reformi ministra finansija Milojka Spajića – za bolji životni standard građana, izazvao je brojne komentare i već dobio pristalice, ali i protivnike)

11) Korona odnosi živote

(Da se nije pojavio “omikron” soj koronavirusa, vjerovatno bismo sada već svodili bilanse oboljelih i umrlih iz ove i 2020. godine. No, preko 3000 zaraženih u prethodna dva dana, ne daju nadu da ćemo se brzo osloboditi epidemije koja je svima dozlogrdila)

 

12) Interpelacija za smjenu tri ministra

(Skupština Crne Gore usvojila je ovih dana interpelacije za smjenu ministara Stijovića, Radulovića i Vesne Bratić. Ostaje da Vlada i zvanično smijeni te ministre, inače će doći do novog sukoba zakonodvne i izvršne vlasti).

13) Nije se desilo nijedno mafijaško ubistvo

(U nizu onoga što se desilo u protekloj godini, ipak je za Crnu Goru događaj to što se nije desilo nijedno “mafijaško” ubistvo. Čelnici vlasti vole se time pohvaliti, a da li je to i koliko njihova zasluga, prosudite sami)

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 0 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Marta
Marta
31.12.2021. 14:00

Ja cu ovdje glasati za BELVEDER!!!

Nikšić uz Cetin
Nikšić uz Cetin
01.01.2022. 10:38

Glasam za Belveder, mada je jaka konkurencija.

Sponzor

Najčitanije