Povežite se sa nama

Društvo

Abazović: Javnost konačno upoznata sa tim da je Pejović otvarao pa zatvarao kompanije, učešće na berzi mu ne ide od ruke

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Da mu pomognem, da osvježi sjećanje: tu kompaniju je osnovao sa gospodinom Milem Sekanićem. Upravo ta kompanija iz Londona, bila je osnivač istoimene kompanije u Crnoj Gori, “Adriatic alumina limited” Podgorica, takođe osnovane krajem 2017. godine. Zanimljivo je da su obije kompanije ugašene u aprilu 2019. godine, nepune dvije godine nakon osnivanja”

otpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović sam sebe hvata u kontradiktornosti jer kaže da je osnovao pa ugasio tri firme u tri različita vremenska perioda kako bi ih kotirao na berzi, a odmah nakon toga kaže da je su se te iste kompanije automatski brisale zbog neostvarivanja prometa preko računa.

Abazović je regovao na navode Pejovića koji mu je poručio da će ga sa zadovoljstvom učiniti vlasnikom istine, iako Abazović to nije sa građanima kada su ga pitali ko mu je nudio 21 milion. “To je zaista nečuveno u demokratskim društvima na kakva se pozivaju”.

Abazović je istakao da je crnogorska javnost konačno upoznata sa tim da je Pejović otvarao pa brzo zatvarao kompanije u Londonu koje se tijesno vezuju za njegovo poslovanje sa Kombinatom aluminijuma Podgorica.

“Angažovanje naših institucija, uz podršku partnera iz Velike Britanije i SAD, u vezi “nekih” poslova bivšeg režima, već daju rezultate u vezi transparentnosti poslovanja određenih firmi i pojedinaca. Izgleda da je gospodin Pejović želio da izađe na Londonsku berzu bezmalo tri puta sa različitim kompanijama, koje je nakon nepune dvije godine, zatvorio zbog, kako i sam kaže, neaktivnosti. Citiram gospodina Pejovića: “Company house UK po automatizmu pokreće proces brisanja iz registra bilo koje kompanije koja u prethodnoj fiskalnoj godini nije ostvarivala promet preko računa.” Dakle, gospodin Pejović, sam sebe hvata u kontradiktornosti: kaže da je osnovao pa ugasio tri firme u tri različita vremenska perioda kako bi ih kotirao na berzi, a odmah nakon toga kaže da je su se te iste kompanije automatski brisale zbog neostvarivanja prometa preko računa”, piše u reagovanju Abazovića.

Navodi da je možda Pejović u Crnoj Gori navikao da posluje mimo računa, ali da u Velikoj Britaniji nema mjesta za takve transakcije.

“Nije samo gospodin Pejović gasio kompanije u Velikoj Britaniji: pored tri pomenute kompanije iz Londona, u Crnoj Gori je ugasio sljedeće kompanije: “Export-import VST trend III” d.o.o. Nikšić, “Uniprom cargo logistic” doo Podgorica, “Uniprom” d.o.o. Podgorica, “Adriatic alumina limited” d.o.o. Podgorica, “Export import VST trend II” , “Alumroll” d.o.o. Podgorica, “VIP hotel management and development” d.o.o. Budva. Dakle, ugasio je najmanje deset kompanija: tri u Velikoj Britaniji i sedam u Crnoj Gori”, tvrdi Abazović.

Ističe da Pejović nije odgovorio na pitanje sa kim je 2017. godine otvorio firmu “Adriatic alumina limited”.

“Da mu pomognem, da osvježi sjećanje: tu kompaniju je osnovao sa gospodinom Milem Sekanićem. Upravo ta kompanija iz Londona, bila je osnivač istoimene kompanije u Crnoj Gori, “Adriatic alumina limited” d.o.o. Podgorica, takođe osnovane krajem 2017. godine. Zanimljivo je da su obije kompanije ugašene u aprilu 2019. godine, nepune dvije godine nakon osnivanja. Sve su prilike da gospodinu Pejoviću osnivanje firme za učešće na berzi baš i ne ide od ruke. Takođe, gospodin Sekanić, partner gospodina Pejovića u londonskim poslovima, bio je izvršni direktor u istoimenoj crnogorskoj kompaniji. Interesantno je da je gospodin Sekanić u Crnoj Gori bio osnivač kompanije “Metal investments” d.o.o. Podgorica, koja Poreskoj upravi nije dostavila finansijske iskaze o poslovanju, a koja je registrovana na adresi Beogradska 10, na kojoj se nalazi hotel Ziya, u vlasništvu grupacije Uniprom”.

Dokument Veselin Pejović - Sekanić
foto: Kabinet potpredsjednika Vlade

Abazović poručuje da bilo bi dobro kada bi Pejović odgovorio na pitanja u kakvim je poslovnim odnosima sa Sekanićem i njegovim kompanijama, te da li su neke od ovih kompanija otvarane i zatvarane zbog evidentiranja “osjetljivih” poslovnih transakacija sa KAP-om, a zapravo su bile prikazivane kao neaktivne?

“Da li se novac izvlačio iz Kombinata aluminijuma Podgorica kroz transakcije između ovih kompanija ili se možda prenosio na neke nedavno otkrivene trastove? U očekivanju odgovora, pripremam nova pitanja za gospodina Pejovića! Napomena: sljedećeg puta ću ga pitati ponešto o energiji”, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Jocko
Jocko
19.12.2021. 18:39

Ako je ovo sve sto imas o g-dinu Pejovicu, onda je to vise nego jadno

Sponzor

Najčitanije