Connect with us

Društvo

ABAZOVIĆ: Novinari nemaju čemu da se raduju, mijenjaćemo zakon

Published

on

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović čestitao je Dan novinara i 150 godina novinarstva u Crnoj Gori.

On je poručio da je Crnoj Gori potrebna  promjena zakonodavnog okvira koji uređuje medije i koji će u potpunosti stati iza domaćih medija i dati im jednake šanse za rad.

“Novinari u Crnoj Gori nemaju mnogo čemu da se raduju povodom Dana novinara, jer rade u zemlji gdje se čak i privatizacioni ugovori klasifikuju kao državna tajna koja može da ugrozi bezbjednost. Zato je neophodno mijenjati Zakon o medijima, koji je usvojen prošle godine i koji primorava novinare da odaju svoje izvore, uz saradnju sa svim činiocima medijskog polja u Crnoj Gori kako bi se došlo do rješenja na zajedničko zadovoljstvo”, rekao je Abazović.

Uprkos tradiciji dugoj vijek i po, crnogorski novinari danas rade u izuzetno teškim uslovima, na koje presudno utiču društveno-političke prilike u zemlji i regionu, naveo je potpredsjednik vlade.

“Mediji u današnjoj Crnoj Gori su sveprisutan faktor društvene zbilje koji obavještavaju javnost o svim dešavanjima, edukuju i ukazuju na probleme i društveno-političke anomalije, te kroz to i u značajnoj mjeri kreiraju mišljenje građana, pa je otuda i njihova uloga veoma važna i odgovorna. Sa druge strane, odgovornost i nezahvalnost koju novinarski posao nosi sa sobom najbolje su osjetili novinari u Crnoj Gori u protekle tri decenije”, rekao je Abazović.

On navodi da sloboda medija predstavlja jasan pokazatelj demokratskog iskoraka jednog društva.

“Vjerovatno nema boljeg primjera koji je mogao ukazati na problem sa demokratskom razvijenošću, od stanja u medijima i novinarstvu Crne Gore. Zbog toga nam je Evropska komisija u svojim izvještajima jasno ukazivala na probleme slobode izražavanja i neophodnosti reformi i napretka u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji. Prethodna vlast te slobode nije mogla obezbijediti, a sadašnja mora i hoće.  Čestitam vam – među vama je puno heroja današnjice”, zaključio je Abazović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije