Connect with us

Crna Hronika

ABAZOVIĆ: Otkrivena je prevara od više od milion eura u MUP-u

Published

on

Otkrivena je prevara od više od milion eura u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) od donacije Evropske unije (EU), saopštio je danas na pres konferenciji potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, tema pres konferencije je zloupotreba donacije Evropske unije (EU) za obezbjeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji.

“Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaje prioritet. Došli smo do prvog većeg slučaja koji neće biti jedini. Otkrivena je prevara od preko milion eura od donacije EU. Kupljena oprema ne radi više od godinu. Nemamo evidentne dokaze, ali je velika mogućnost da se dešavao šverc u tom periodu, možete zamisliti kojih razmjera”, rekao je Abazović.

On je kazao da će neko morati da snosi odgovornost.

“Ko je involviran možemo da pretpostavimo ali nadležni organi će to utvrditi. Ministar Sekulović je skunuo oznaku tajnosti sa svih tendera, ima mnogo nepravilnosti. Obaviješteni su naši međunarodni partneri i u ovom trenutku nema opasnosti od ugrožavanja bezbjednosti građana”, kazao je Abazović.

Državni sekretar u MUP za kontrolu rada policije Rade Milošević rekao je da je Međuresorska komisija koju je formirao ministar unutrašnjih radila na ovom slučaju.

“Utvrdili smo izlaskom na teren da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene. Firma koja je dobila tender uklonila je naljepnice firme od koje je nabavljena od jeftinijeg proizvođača i zalijepila etikete renomiranog preduzeća”. istakao je Milošević.

On je dodao da je tender bio namješten da ga dobije beogradska firma.

“Na primjer rok za nabvku je dat od 20 dana, iako je za nabavku ovakve opreme potrebno najmanje 60 dana. Prilikom realizacije tendera bivši mihistar je formirao Nadzornu komisiju. 180 dana su krili dokumentaciju kako bi istekao ugovor sa dobavljačem i kako se ne bi mogla aktivirati bankarska garancija. Omogućeno je da firmi koja nije izb Crne Gore može da daljinski pristupi video madzoru crnogorske granice i da kontroliše situaciju”, kazao je Milošević.

Poručio je da je ovdje tužilaštvo zakazalo.

“Do juče nijesmo imali reakciju tužilaštva. Nuđen je mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku koji je to prijavio i dao izjavu Višem tužilaštvu i to je završilo u fioci. Mi ćemo prekontrolisati svaki tender u MUP, a ovo je početak, šta se sve radilo i kako je trošen novac”, kazao je Milošević.

Abazović je kazao da znaju ko je odgovaran, ali da neće da preuzimaju ulogu tužilaštva.

“Što se tiče bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, on ima funkcionalnu odgovornost sigurno, za ostalo ne znam, jer kamere nijesu radile više od godinu. Delegacija EU je upoznata sa ovim. Došli smo u situaciju da se pravdamo zašto je neko peonevjerio novac poreskih obveznika građana EU”, kazao je Abazović.

Milošević je rekao da se nijedno plaćanje ne može obaviti bez ministra.

“Preko 20 urgencija policije je bilo prema MUP, a neke i prema ministru. Dobavljač je firma “Makina Sekjuriti” iz Beograda, pitajte tužioca Tanju Čolan Deretić šta je sa prijavom za korupciju”, kazao je Milošević.

U jučerašnjem saopštenju Vlade je navedeno da je zloupotrebu otkrila posebna Komisija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koju je formirao ministar unutrašnjih poslova, a koja se bavi detaljnim provjerama brojnih ugovora.

Na čelu te Komisije nalazi se državni sekretar u MUP Rade Milošević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije