Connect with us

Društvo

ADŽIĆ: U biti Vučićeve politike je poništavanje Crne Gore, a naša vlast je nesposobna i treba da padne

Published

on

U Ustavu Crne Gore usvojenom nakon referenduma i međunarodne afirmacije i potvrde nezavisnosti jasno je normirano da je službeni jezik Crnogorski jezik, istakao je istoričar Novak Adžić u emisiji “Zumiranje” na TVCG. On je ocijenio kako je u biti politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića poništavanje Crne Gore.

On kaže kako Crna Gora mora braniti elementarne principe istorijskih saznanja i nauke i da je velikosrpski propagator, “asimilator, samo odjeven farisejski i felonski u drugu odeždu”.

“Sve što se radi nakon toga gdje su i dubleti dozvoljeni, za mene je legitimno i opravdano. Ja govorim crnogorski, to je istorijski jezik, treba ga braniti kao što treba odbraniti i Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju. Ne govorim ovo politički nego strukturalno i to je ključna stvar koja se treba uzeti u obzir jer je bitna za afirmaciju crnogorskog državotvornog identiteta,” istakao je on.

Upitan ko piše istoriju Crne Gore, Adžić kaže kako je sa stanovišta savremene istorijske metodologije i sadašnjost – buduća prošlost.

“Istorija nije ništa drugo nego neprekinuti lanac, mrtvih, živih i nerođenih. Istorija anticipira i o onome što će se potencijalno zbiti i u budućnosti. To je doktrina savremene istorijske nauke. Ali da budem konkretan, zaista mislim da u Crnoj Gori moramo braniti elementarne principe istorijskih saznanja i nauke i da je velikosrpski propagator, asimilator, samo odjeven farisejski i felonski u drugu odeždu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je sa otvaranjem tog famoznog spomenika Stefanu Nemanji, sve ono da bi ostvario Karadžićevu, Mladićevu, Krajišnikovu doktrinu velikosrpskog sveta, a to je drugo ime za savremenu veliku Srbiju,” smatra Adžić.

Kaže i da je u biti Vučićeve politike poništavanje Crne Gore.

“Vučić pokušava da posrbi crnogorsku dinastiju, dok on elementarno iznosi krucijalne i brutalne istorijske laži i iza tih konstatacija stojim, javno sam to rekao. Vučić je nakon tog otvaranja spomenika Stefana Nemanji jasno saopštio da prisvaja crnogorsku istoriju i memoriju, a time i dinastiju Vojislavljevića, rekavši da su oni Srbi, što oni nikada nijesu bili,” rekao je Adžić.

On je u emisiji na TVCG rekao da bi vlast trebalo da padne.

“Treba da padne jer nije sposobna. U ovom mandatu je već umrlo preko 50 osoba, ova vlast bi trebalo da padne jer ne može da zaštiti svoje građane, niti je u stanju da nabavi vakcine, već permanentno izmišlja. Mi svakodnevno imamo preko nekoliko stotina zaraženih i svakodnevno umiru ljudi. Da nije ništa drugo nego što je ova vlast pročetnička, zaslužila je da padne jer nemamo vakcinu da se borimo protiv ovog virusa”, rekao je Adžić.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije