Connect with us

Društvo

AFERA GRANICA: Svi uhapšeni službenici pušteni da se brane sa slobode

Published

on

Svi uhapšeni u akciji “Granica” pušteni su da se brane sa slobode, saznaje Pobjeda.

Jurica Živković, Tatjana Drobnjak, Zoran Miliću i Bojana Lučić privedeni su ranije zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitostima prilikom nabavke I kontrole opreme za elektonski nadzor granice.

Živković i Lučić se terete za produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi dok se Drobnjak i Milić terete za zloupotrebu službenog položaja.

– Nakon saslušanja osumnjičenima je određeno zadržavanje do 72 časa od časa lišenja slobode, jer postoje okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svjedoke – pojašnjeno je iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Drobnjak i članovi tenderske komisije Vojin Rondović i Zoran Milić, predsjednica komisije za praćenje realizacije tog ugovora Bojana Lučić i savjetnica nove Vlade u kabinetu ministra unutrašnjih poslova, članovi Komisije za nadzor Ivan Glomazić, Jurica Živković i Zoran Lasica uhapšeni su juče zbog sumnje da su zloupotrijebili donaciju Evropske unije za nabavku opreme za praćenje na granici, saopšteno je juče na vanrednom presu nove Vlade.

Hapšenje je izbjegla Višnja Đurović, odgovorno lice preduzeća ,,For lajt“ jer se nalazi u samoizolaciji.

Prema riječima tužioca i portparola ODT Podgorica Vukasa Radonjića, odgovorno lice firme iz Srbije u više navrata dalo je mito članu Komisije za nadzor kako bi opremu koju je isporučio dobavljač ocijenio kao ispravnu i u skladu sa tenderskom dokumentacijom.

Radonjić je kazao da se u krivičnoj prijavi navodi da su članovi i predsjednik komisije za otvaranje i vrednovanje najpovoljnije ponude za nabavku opreme za elektronski nadzor državne granice na tenderu favorizovali firmu iz Srbije.

– Osnovana sumnja bazirana na prikupljenom dokaznom materijalu ukazuje da su članovi ove komisije u periodu od novembra 2017. do kraja februara naredne godine raspisali tender za nabavku opreme, ne uvažavajući sugestije, primjedbe i potrebe Sektora pogranične policije. Zatim su više puta produžavali rok za podnošenje ponuda na tenderu, a posljednji put i izmijenili uslove na tenderu i na taj način favorizovali jedno privredno društvo iz Srbije kao najpovoljnijeg ponuđača koji je jedini podnio ponudu. Ta ponuda je ocijenjena kao ispravna i bez nedostataka iako je u dosadašnjem postupku utvrđeno da nije zadovoljavala uslove tendera za ponajmanje četiri kriterijuma – pojasnio je Radonjić.

Tužilac nije saopštio ko je od osumnjičenih konkretno počinio pojedine nezakonite radnje.

Prema saznanjima Pobjede, Lasica je u komisiji za praćenje i implementaciju potpisivao sporna tenderska dokumenta za nabavku opreme za praćenje. Potpisao je da je oprema ispravna i u skladu sa tenderom, a onda se ispostavilo da nije, odnosno da ne radi od početka. U međuvremenu, Lasica je za istu opremu prijavio kao neispravnu i tvrdio da mu je nuđen mito.

Izvor: Pobjeda

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije