Connect with us

Društvo

AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE MEDIJE: Umanjene obaveze emiterima za oko 100.000 eura

Published

on

U cilju obezbjeđenja podrške kontinuitetu rada u situaciji izazvanoj pojavom i širenjem koronavirusa, na prijedlog direktora Agencije za elektronske medije, Savjet Agencije je donio Odluku o davanju saglasnosti da se obaveze emitera za 2021.godinu umanje za oko 100.000 eura, na način što će se javni i komercijalni emiteri osloboditi obaveze plaćanja druge kvartalne rate naknade za emitovanje, a komercijalni i javni TV emiteri koji emituju programske sadržaje u okviru projekta „Uči doma“ osloboditi obaveze plaćanja prve i druge kvartalne rate naknade za emitovanje.

“Prilikom donošenja ove odluke Savjet Agencije je uzeo u obzir uticaj do sada sprovedenih mjera i efekte ove odluke na poslovanje komercijalnih i javnih emitera i Agencije u 2021. godini. Pri tome, pokušao je da uskladi potrebu za pružanjem pomoći, sa jedne strane, i obavezu racionalnog planiranja i namjenskog trošenja sredstava kojima raspolaže Agencija”, saopšteno je iz Agencije.

Napominju da će Agencija za elektronske medije, saglasno Zakonu o kontroli državne pomoći i Privremenom okviru za mjere državne pomoći u svrhu podrške privredi zbog COVID-19, Agenciji za zaštitu konkurencije podnijeti Prijavu za državnu pomoć.

“Nakon dobijanja pozitivne ocjene Agencije za zaštitu konkurencije da je usvojena mjera u skladu sa pravilima ržavne pomoći, emiteri će biti u prilici da Agenciji za elektronske medije podnesu zahtjev za realizaciju pomoći”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Savjet Agencije, tokom 2020. godine, sproveo prvi set mjera pomoći emiterima tako što su im umanjene obaveze za 178.379,65 eura, na način što su svi komercijalni i javni emiteri oslobođeni od plaćanja dvije kvartalne rate naknade za emitovanje za 2020. godinu (druge i četvrte); emiteri koji emituju programske sadržaje u okviru projekta „Uči doma“ oslobođeni od plaćanja cjelokupne godišnje naknade za 2020.godinu.

Navedenim mjerama tokom 2020. i 2021. godine, Agencija je iz tekućeg poslovanja izdvojila sredstva u iznosu od oko 278.379,65 eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije