Povežite se sa nama

Društvo

AKTIVISTA LITIJA IZ BIH PRIZNAJE: Crkva Srbije – tačno, tako nas zove Vaseljenska patrijaršija

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Joanikje Mićović, kršten onomad, kao mladić, u SR Makedoniji od jerarhije Makedonske pravoslavne crkve, nesvršeni student Filozofskoga fakulteta, a bogosloviju diplomirao tek u svojoj 31. godini, prije desetak dana je tvrdio: „Ne zove se naša Crkva – Crkva Srbije, to je VELIKA MANIPULACIJA”.

„Kad kažu da mi šalje CRKVA SRBIJE hoće da me vežu za politiku”, tvrdi Mićović.

U povodu „manipulacija” oko naziva Crkve Srbije oglasio se od Mićovića učeniji, srpski protojerej-stavrofor Darko R. Đogo, iz BiH (Republika Srpska), aktivista prošlogodišnjih tzv. protestnih litija u Crnoj Gori i profesor teologije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Između ostaloga, ne bez gorčine, Đogo piše:

„Izraz CRKVA SRBIJE nije nastao ni u DPS-u1, ni u DPS-u 2 (URA i ostali zatočnici crnogorskog građanskoga nacionalizma). On je PREUZET iz grčke titulacije patriajrha srpskoga – a odraz je ideološke eklisiologije koja se već duže od vijeka propagira kao ‘JEDINA ISPRAVNA EKLISIOLOGIJA’ (učenje o Crkvi) u gotovo svim pravoslavnim bogoslovskim učilištima”.

Napominjemo, Vaseljenska patrijaršija je Majka-Crkva za Crkvu Srbije.

 

 

Zimus smo objavili, kako vaseljenski patrijarh Vartolomej u čestitiki za izbor patrijarha Porfiriju Periću naglašava:

1) da je Perić poglavar Crkve SRBIJE (Ἐκκλησίας Σερβίας),

2) odnosno, da je Perić Patrijarh SRBIJE (Πατριάρχα Σερβίας).

Njegova Svesvetost, Vartolomej, doktor kanonskoga prava, nije tom prilikom oslovio Porfirija ni sa „Vaša Svetost”, nego za TITULARNI STEPEN NIŽE – Vaše BLAŽENSTVO tj. BLAŽENJEJŠI (Μακαριώτατε), što odgovara tituli mitropolita i-ili arhiepiskopa.

AVTOKEFALNA UJEDINJENA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA KRALJEVSTVA SRBA, HRVATA I SLOVENACA je osnovana 1920. godine, tomos o autokefaliji je od Vaseljenske Majke-Crkve dobila 1922, a tek na temelju zakona koji im je propisao i potpisao kralj Aleksandar Karađorđević 1929. dobija sadašnji svoj INTERNI naziv SPC.

Što se Vaseljenske Majke-Crkve tiče, samoupravna Pećka arhiepiskopija („patrijaršija”), koju je1766. godine, a upravo na pisani i ovjereni prijedlog episkopata Pećke arhiepiskopije – UKINUKLA TRAJNO, nikad nije obnovljena, niti tako nešto, makar i u aluzijama, piše u tomosu za Crkvu Srbije iz 1922. godine.

Izvor: Antena M

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije