Povežite se sa nama

Društvo

Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Prijestonice: Cetinje je suština Crne Gore i crnogorske nacije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mi smo odmalena naučeni da volimo svoje i da poštujemo tuđe, da uvažavamo različitost i da ne zaboravljamo nikome ko je učinio dobro ili loše našem gradu i državi. Ne treba smetnuti s uma da je Cetinje grad 49 narodnih heroja, da je Grad heroj, da je prva ustanička puška u Drugom svjetskom ratu pukla na teritoriji naše opštine, da je ovo oduvijek slobodna i neosvojena teritorija. Mi živimo slobodu, ne zakidajući drugima pravo da budu slobodni – kazao je Aleksandar Kašćelan

Dok je nas i našeg otpora etnocidu i kulturocidu, biće i crnogorske kulture i svih osobenosti našeg identiteta – poručio je u intervjuu za Pobjedu, gradonačelnik Prijestonice Cetinja Aleksandar Kašćelan.

Govoreći o razlozima brutalnog napada na Cetinje i Cetinjane protagonista „srpskog sveta“: crnogorske Vlade i Crkve Srbije 4. i 5. septembra prilikom nasilnog ustoličenja mitropolita ove vjerske organizacije u Cetinjskom manastiru, Kašćelan ističe da je Cetinje suština Crne Gore i crnogorske nacije i da svi zavojevači i kolaboracionisti misle da „ako padne Cetinje – pada i Crna Gora“.

Međutim, Cetinjani su, kako je rekao, kao što se očekivalo i dalo vidjeti, izabrali ono što im i pripada i dolikuje – slobodu.

Cetinjani su poručuje on, odmalena naučeni da vole svoje i da poštuju tuđe, da uvažavaju različitost i da ne zaboravljaju nikome ko je učinio dobro ili loše njihovom gradu i državi.

O pokušaju Vlade Zdravka Krivokapića da Cetinjski manastir preotme od Prijestonice, Kašćelan kaže da je u savremenom svijetu nedopustivo da se nosioci vlasti u sekularnoj državi bave vjerskim pitanjima, a posebno da krše osnovna ljudska prava i da se umjesto sudova i drugih nadležnih institucija bave imovinskim pitanjima.

POBJEDA: Šok bombe, ogromne količine suzavca i besprizorno uništavanje imovine građana obilježili su brutalnu policijsku akciju na Cetinju 5. septembra protiv Cetinjanki i Cetinjana i ostalih patriota iz svih krajeva Crne Gore koji su u prijestonici protestovali zbog odluke Crkve Srbije, Beograda i crnogorskih vlasti da mitropolita ove vjerske zajednice ustoliče u Cetinjskom manastiru. Zašto su zapravo, protagonisti „srpskog sveta“: crnogorska Vlada i Crkva Srbije, insistirali da se, uprkos napetostima, pa i mogućoj eskalaciji sukoba, ovaj čin, koji većina Cetinjana smatra okupacijom, obavi baš na Cetinju?

KAŠĆELAN: Razlog je više nego očigledan i ne zavrjeđuje bilo kakvu dublju elaboraciju. Cetinje je strateški važno za sve zavojevače, kolaboracioniste i izvršioce raznih nauma, jer je ono suština i Crne Gore i crnogorske nacije – ako „padne Cetinje, pala je i Crna Gora“. Međutim, svi navedeni zaboravljaju da sloboda nije fizička kategorija – nije to zgrada koja se da srušiti ili drvo koje može i dijete posjeći. Sloboda je stanje duha – ili si slobodan čovjek ili si rob. Svako bira po svojoj mjeri, a Cetinjani, kao što se očekivalo i dalo vidjeti, izabrali su ono što im i pripada i dolikuje.

POBJEDA: I nakon helikoptersko-desantnog ustoličenja Joanikija Mićovića, nastavljena je represija protiv Cetinjana. Uslijedila su hapšenja, krivične prijave, progoni i zastrašivanje učesnika protesta. Čemu tolika nervoza i netrpeljivost prema Prijestonici kod crnogorskih vlastodržaca?

KAŠĆELAN: Svaka vlast, bar djelimično, počiva na kontroli i moći, i sve više na upravljanju informacijama. Ovaj posljednji segment bio nam je posebno važan u suočavanju sa situacijom koja je eskalirala početkom septembra, a na koju smo upozoravali mnogo prije nego se desila. Ovo ističem iz razloga, jer smo kao uprava, zajedno sa građanima Cetinja, nedvosmisleno ukazali na razvoj situacije, pozivali na smirivanje tenzija, poštovanje osnovnih ljudskih i vjerskih prava, pri tome ne odričući nikome slobodu da ispovijeda vjeru u skladu sa svojim opredjeljenjem. Cetinje je pokazalo izuzetan građanski kapacitet, koji ni najmaštovitiji spin doktori ne mogu poništiti. Vjerujem da se tu nalazi odgovor na Vaše pitanje.

POBJEDA: Poslije tih nemilih događaja kazali ste da Cetinje prašta, ali da ne zaboravlja i da ste ponosni na Cetinjane koji su „pokazali kako se voli svoja zemlja i kako se brane osnovne civilizacijske vrijednosti 21. vijeka“. Što je to što posebno izdvaja Cetinjane od drugih? 

KAŠĆELAN: Ne bih rekao da smo bolji ili posebni, nego da smo odmalena naučeni da volimo svoje i da poštujemo tuđe, da uvažavamo različitost i da ne zaboravljamo nikome ko je učinio dobro ili loše našem gradu i državi. Ne treba smetnuti s uma da je Cetinje grad 49 narodnih heroja, da je Grad heroj, da je prva ustanička puška u Drugom svjetskom ratu pukla na teritoriji naše opštine, da je ovo oduvijek slobodna i neosvojena teritorija. Mi živimo slobodu, ne zakidajući drugima pravo da budu slobodni.

POBJEDA: Kako komentarišete pravnu hajdučiju Vlade Zdravka Krivokapića koja je Cetinjski manastir pokušala da preotme od Prijestonice i koje ćete korake preduzeti da ta odluka ostane pravno ništavna?

KAŠĆELAN: Takav odnos prema crnogorskoj prijestonici i njenim građanima, prema svim pravoslavnim Crnogorcima i, konačno, prema Ustavu i pravnom poretku Crne Gore, ne zaslužuje komentar. U savremenom svijetu nedopustivo je da se nosioci vlasti u sekularnoj državi bave vjerskim pitanjima, a posebno da krše osnovna ljudska prava i da se umjesto sudova i drugih nadležnih institucija bave imovinskim pitanjima. Kao što Vam je poznato, formirali smo ekspertski pravni tim. U kontinuitetu smo pravno reagovali na postupanja Uprave za katastar, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Vlade Crne Gore koji su donošenjem odluka o promjeni pravnog statusa Cetinjskog manastira ugrozili prava i imovinu Prijestonice. S tim u vezi, Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli smo krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića, generalne sekretarke Vlade Žane Praščević-Milačić i v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koče Đurišića, a zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Ranije je Osnovnom državnom tužiocu na Cetinju predata krivična prijava protiv NN lica iz Pravoslavne mitropolije crnogorsko-primorske Cetinje i iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara da su kao saizvršioci počinili krivično djelo uništenje i oštećenje kulturnog dobra Cetinjski manstir. Oba postupka su u toku. Vjerujem u pravni poredak Crne Gore.

POBJEDA: Vlada i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u kontinuitetu se razračunavaju sa institucijama sa Cetinja koje čuvaju crnogorski identitet i kulturu. Na njihovo čelo postavljaju se kadrovi bliski Crkvi Srbije i „srpskom svetu“. Oštrica je posebno usmjerena prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Vaš komentar?

KAŠĆELAN: To me sve podsjeća na onu narodnu „istjeruju Boga iz naroda, a on nikako da izađe“. Hoću reći, dok je nas i našeg otpora etnocidu i kulturocidu, biće i crnogorske kulture i svih osobenosti našeg identiteta. Oštro se protivim deprofesionalizaciji i politizaciji institucija kulture, a naročito svakom obliku diskriminacije koja zaslužuje stalan i odlučan sistemski odgovor. Fakultet za crnogorski jezik i književnost referentna je obrazovna i naučna ustanova i to ničije direktive, naumi i htjenja ne mogu promijeniti. Vjerujem da će razum i akademizam pobijediti politički ekstremizam i amaterizam, te da će država obezbijediti poštovanje Ustavom garantovane autonomije obrazovnih institucija. Zoran

U infrastrukturne projekte uloženo više od 20 miliona

POBJEDA: Što je sve na Cetinju urađeno za vrijeme Vašeg mandata, čime ste zadovoljni, a čime ne? 

KAŠĆELAN: U različite infrastrukturne projekte, koji treba da poboljšaju kvalitet života građana, ali i da olakšaju poslovanje i privuku nove investicije, u mandatu ove lokalne uprave samo po osnovu Zakona o Prijestonici uloženo je više od 20 miliona eura, dok su u toku projekti vrijedni oko 40 miliona eura. Izgrađeno je ili rekonstruisano čak 70 kilometara puteva na seoskom području, što se ispostavilo kao ispravan potez, jer je broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača povećan za 100 odsto. Dodaću i to da mi je od preuzimanja mandata prioritet bio konsolidacija javnih finansija i iznalaženje načina da se sve tekuće i obaveze iz prethodnog perioda izmiruju redovno. Ovaj pristup rezultirao je time da je poslije gotovo 15 godina zaredom zaustavljeno zaduživanje. U posljednje tri godine zaduženje Prijestonice smanjeno je za oko tri miliona eura, prijevremno su vraćena dva kredita, a imovina je uvećana za 3,6 miliona eura…

POBJEDA: Što učiniti da Cetinje ponovo postane grad u koji će se češće dolaziti, nego iz njega odlaziti? Kako Prijestonici povratiti stari sjaj?

KAŠĆELAN: Nijesam saglasan sa konstatacijama iz vašeg pitanja. Cetinje je do početka pandemije korona virusa imalo prosječan godišnji rast broja izletnika od oko 12 odsto. Takođe, u gradu postoji stalan deficit za stambenim jedinicama bez obzira na stambenu izgradnju koja je intenzivirana posljednjih godina. Unaprijeđena je putna infrastruktura i Cetinje je danas, zbog svoje geografske pozicije, na središtu svih puteva, u neposrednoj blizini oba aerodroma i Crnogorskog primorja. Grad je umjetničkih fakulteta, izuzetne kulturne ponude, ali i mjesto koje obuhvata dva nacionalna parka. Više od svega, to je grad finih ljudi, koji još čuvaju onu lijepu urbanu gospoštinu, sa kojom se rijetko susrijećete u nekim drugim sredinama.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije