Connect with us

Društvo

AMERIČKA AMBASADA POMOGLA U OPREMANJU VELIKE SUDNICE: Uloženo oko 280 hiljada dolara

Published

on

Foto: Ambasada SAD u Crnoj Gori

Iz Američke Ambasade u Podgorici saopštili su da su kroz Program vladavine prava uložili oko 280.000 dolara u renoviranje i potpuno opremanje najveće sudnice u Crnoj Gori.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Ranke, zajedno sa višim savjetnikom za borbu protiv korupcije u Ambasadi SAD u Sarajevu Erikom Larsonom, i predsjednicom Osnovnog suda u Podgorici Željkom Jovović obišla je danas nedavno renoviranu veliku sudnicu Osnovnog suda u Podgorici.

Ambasada SAD je kroz Program vladavine prava uložila oko 280.000 dolara u renoviranje i potpuno opremanje najveće sudnice u Crnoj Gori, naveli su u saopštenju.

Kako navode, planirano je da se sudnica koristi za suđenja u predmetima u nadležnosti Osnovnog suda, ali i za suđenja u predmetima organizovanog kriminala, koji uključuju veliki broj učesnika – osuđenih, svjedoka, kao i predstavnika javnosti.

Dodaju da nova oprema u sudnici omogućava saslušanja putem video linka, uključujući i u predmetima sa zaštićenim svjedocima, kao i potpuno pridržavanje mjera fizičke distance, te na taj način podrzava veoma važan posao sudstva koji se nastavlja neometano i tokom pandemije. U sudnici se takođe nalazi prostor određen za medije koji žele da prate suđenja koja su otvorena za javnost.

„Ova veoma moderna sudnica opremljena po svim standardima pružiće podršku u radu odgovornog i transparentnog pravosuđa, i omogućiće izvršenje pravde na pravičan i nepristrasan nacin. Ovo ce pružiti sigurost građanima da će svi biti tretirani jednako pred zakonom,” rekla je ambasadorka Rajnke.

U saopštenju se navodi i da je američki program vladavine prava, koji podržava Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i vladavinu prava, pruža tehničku i ekspertsku pomoć crnogorskom pravosuđu, uključujući donacije opreme i tehnologije koja ima za cilj unaprjeđenje operativnih uslova rada pravosudnog sistema.

„Od početka pandemije virusa COVID-19, Program vladavine prava Ambasade Sjedinjenih Americkih Drzava je omogućio brojnim sudjama i tužiocima da rade na daljinu uz pomoć doniranih laptop računara”, zaključili su u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije