Connect with us

Društvo

AMERIČKA AMBASADORKA: Hapšenje Kašćelana znak posvećenosti Crne Gore pregovorima

Published

on

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, pozdravila je policijsku akciju hapšenja Slobodana Kašćelana, kao znak posvećenosti Crne Gore ispunjavanju obaveza iz poglavlja 24 u procesu pristupanja EU. Nju je o hapšenju informisao ministar unutrašnjih poslova (MUP) Sergej Sekulović.

U kontekstu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, Sekulović je ambasadorku upoznao da će već iduće sedmice na Vladi biti predlog da se formira međuresorska radna grupa koja će izraditi Strategiju za borbu protiv organizovanog transnacionalnog kriminala, na čijem će čelu biti ministar.

“Objašnjavjući suštinu oko pitanja Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva i Zakona o izmjenama registara prebivališta i boravišta, ministar Sekulović je akcentovao da cilj MUPa nije, niti će biti, da bilo kome oduzme državljanstvo ili da trajno oduzme prebivalište, već samo utvrđivanje koliko tačno ljudi zaista živi u Crnoj Gori. On je napomenuo da je jedan od prvih zahtjeva ka njemu, nakon stupanja na funkciju, bilo sređivanje biračkog spiska, te da ovi koraci jesu upravo dio tog puta”, saopšteno je iz MUP-a.

Rajnke je pohvalila i istakla kao veoma bitno što će se o ove dvije teme govoriti u Parlamentu, pred Odborom za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, jer to jeste mjesto za dijalog i debatu.

Ministar Sekulovic je ambasadorku inoformisao i da je Zakon o unutrašnjim poslovima u skupštinskoj proceduri, te da će on podrazumijevati integrisanje Uprave policije sa MUP-om.

“To će značiti i dalje operativnu nezavisnost UP, ali pojačani nadzor i kontrolu nad njom, kao i legitiman upliv ministra u kadrovsku politiku, jer snosi političku odgovornost za konačne rezultate“, objasnio je Sekulović.

Situacija u Pljevljima se pomno prati

Na interesovanje ambasadorke za dešavanja u Pljevljima, nakon imenovanja Harisa Đurđevića na čelo CB u tom gradu, ministar Sekulović je istakao da se situacija pomno prati.

“Politika MUP-a jeste povlačenje poteza koji će biti neselektivni, bez diskriminacije i politički neutralni“, istakao je Sekulović.

Ambasadorka je poručila da će oni pratiti situaciju, te da je veoma bitno kako će se taj proces završiti, ali i da se mora podržati koncept različitosti.

Kada je riječ o slobodi medija i napadima na novinare, ministar je ambasadorki predočio da je Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija jedan od prioriteta u radu MUP-a.

“Intenzivirali smo njen rad, proširićemo je, a moguće i ojačati neke njen nadležnosti. Napadi na novinare koji su se dogodili u posljednjih nekoliko mjeseci, u policijskom smislu, može se reći da su suštinski riješeni“, kazao je Sekulović.

Na sastanku je dogovorena i dalja komunikacija i saradnja u ključnim oblastima, koja je do sada bila veoma uspješna. Sastanku su pored ministra i ambasadorke prisustvovali njeni saradnici Stiv Monako i Sida Pejdž, a ispred MUP-a državni sekretar Zoran Miljanić i pomoćnik direktora UP, koji rukovodi sektorom za borbu protiv kriminala Dejan Knežević.

Izvor: Portal RTCG

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije