Connect with us

Društvo

AMNESTY INTERNATIONAL: Negiranje genocida uvreda za žrtve

Published

on

Izjave crnogorskog ministra pravde, kojima se dovode u pitanje događaji u Srebrenici, su u potpunosti neprihvatljive i potencijalno opasne, ocijenila je nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesty International”.

“Međunarodni sudovi su nedvosmisleno dokazali, na osnovu ubjedljivih forenzičkih i drugih dokaza, da ubistvo više od osam hiljada muškaraca i dječaka 1995. godine predstavlja genocid”, navela je u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike predstavnica Amnestija zadužena za Balkan i Evropsku uniju, Jelena Sesar.

Ona je poručila da su “istorijski revizionizam i negiranje genocida”, iako možda politički korisni, “protivni pravnim činjenicama” i da “predstavljaju uvredu za žrtve i njihove porodice, od kojih mnoge i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih voljenih”.

“Postoji opasnost da sve razvijenija kultura negiranja genocida koju vidimo u nekoliko bivših jugoslovenskih zemalja podstakne dalju netoleranciju i naslje i ozbiljno podrije bilo kakvu realnu šansu za pomirenje u regionu”, ukazala je Sesar.

Vlasti bi, kako je navela, umjesto što dovode u pitanje utvrđene činjenice i šire dezinformacije, trebalo da priznaju zločne.

“I javno osude opasni istorijski revizionizam kroz kampanju podizanja svijesti o genocidu i obrazovanje”, zaključila je Sesar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije