Connect with us

Društvo

APEL MIHAILA: Crnogorci i Crnogorke, pomozite našoj CPC

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo obratio se apelom vjernicima i poštovaocima u zemlji i inostranstvu da pomognu toj vjerskoj organizaciji koja se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

Ukazuju na težak položaj u kojem se nalaze od obnove krajem oktobra 1993. godine.

“Nama lično i cijeloj Crkvi je prijećeno, na nas fizički nasrtano i brutalno smo sprječavani da služimo na oltarima crkava koje su gradili naši prađedovi; policija je uvijek bila podrška Srpskoj crkvi. Gonjena od Beogradske patrijaršije a prezrena od državne administracije koja joj nije bila naklonjena, uz Božju pomoć naša Crkva ponijela je i nosi svoj krst već 27. godina”, kaže MIhailo.

Za svo to vrijeme, kako navodi, ta ista administracija javno i tajno odbijala je da joj omogući da koristi neku od 650 crkava i oko 60 manastira, uključujući Cetinjski i Ostroški.

“U međuvremenu, većinu je upisala u vlasništvo Srpske paravoslavne crkve. Namjerno je godinama odbijala da nam dodijeli plac za izgradnju crkve u Baru i odugovlačila je s dodjelom placa za izgradnju saborne crkve u Podgorici. Ni sad administracija ne pokazuje namjeru da ga prenese u vlasništvo Crnogorske pravoslavne crkve, iako smo se bili pripremili da je za kratko vrijeme sagradimo”, rekao je Mihailo.
Novčano ih je, podsjeća, vlast pomagala tek od 2007. godine, “i to mizernim iznosom od 4.200 eura mjesečno”.

“Istovremeno, rušila nam je autoritet na sve moguće podle i neljudske načine. U tome su bili uključeni mnogi crnogorski kulturni, javni i politički djelatnici, tako da nam je podrška javnosti od 35,4% 2004. srušena na 12% 2020. godine. Cilj joj je bio da u konačnici ukloni CPC sa duhovne scene u korist takozvane Pravoslavne crkve, kakve nikada nije bilo i nikad neće biti. No, Bog je veliki i vidi nas i našu žrtvu. Ne samo ovih 26, pred vratima naše Crkve čekaju i drugi klirici i monasi da se stave u službu Bogu i narodu, ali se ne usuđujemo da ih prihvatimo. U novim okolnostima ne dobijamo ni tih 4.200 eura, što je dovelo u pitanje naše poslanje, zato apelujemo na Crnogorce i Crnogorke u zemlji i rasijanju: pokažite odgovornost i jedinstvo i pomognite našu CPC”, rekao je Mihailo.

* Uplata iz inostranstva na:
Swift code MNBAMEPG
IBAN code: ME25530095120005749491
Name: CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
GRUDA B.B.
81250 Cetinje
Montenegro

* Uplata iz zemlje na:
Žr: 530 – 467 – 67 NLB Montenegrobanka

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije