Connect with us

Crna Hronika

APELACIONI SUD: Osuđenik nasilno skinuo nanogicu, ostatak kazne služi u zatvoru

Published

on

Apelacioni sud odbio je žalbu osuđenog J.S. i donio rješenje da okrivljeni ostatak kazne umjesto u kućnom pritvoru odsluži u Ustanovi za izvršavanje krivičnih sankcija, nakon što je utvrđeno da je nasilno skinuo uređaj za praćenje osuđenog lica, pišu Dnevne ovine.

Naime, J.S. je prošle godine oglašen krivim zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci koju će izdržavati u prostorijama za stanovanje, s tim da ne smije napuštati prostorije u kojima stanuje, osim u slučajevima propisanim zakonom kojim se uređuje izvršenje krivičnih sankcija.

“Dana 29.1.2021. godine osuđeni je samovoljno uklonio uređaj za praćenje osuđenog lica u 20.02 časova, te je usljed navedenog samovoljnog i nasilnog djelovanja došlo do odvajanja odašiljača uređaja (kidanja klipa remena nanogice) od tijela osuđenog lica, a koji događaj je registrovan u sistemu za elektronski monitoring Ministarstva pravde. U periodu od 20.02 časova, kao trenutak samovoljnog uklanjanja odašiljača, osuđeni se kretao bez odašiljača na svom tijelu u intervalima prikazanim u izvještaju o pojedinostima događaja, iz kojeg razloga nije bilo moguće vršiti elektronski nadzor kretanja osuđenog lica u prikazanim intervalima. Na osnovu naprijed navedenog po mišljenju ovog suda su ispunjeni uslovi da osuđeni J.S. ostatak kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci, koju je počeo da izdržava u prostorijama u kojima stanuje, izdržava u Ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija Podgorica, iz kojih razloga su navodi podnijetih žalbi ocijenjeni kao neosnovani”, navodi se u rješenju suda.

Naime, kako se ističe u rješenju Apelacionog suda odredbom čl. 36a st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore je propisano da osuđeni kome je određeno izvršenje kazne zatvora na ovaj način ne smije napuštati prostorije u kojima stanuje, osim u slučajevima propisanim zakonom kojim se uređuje izvršenje krivičnih sankcija.

“Ukoliko osuđeni jednom u trajanju preko šest časova ili dva puta u trajanju do šest časova samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, sud će odrediti da ostatak kazne zatvora izdrži u ZIKS-u. Takođe, odredbom čl. 132 Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti je propisano da ukoliko osuđeni jednom u trajanju preko šest časova ili dva puta u trajanju do šest časova samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, Jedinica za uslovnu slobodu će o tome, bez odlaganja, obavijestiti sud iz čl. 128 st. 1 ovog zakona i prekinuti izvršenje do odluke suda po obavještavanju o samovoljnom napuštanju prostorija, dok je članom 132 stav 2 istog zakona propisano da se samovoljnim napuštanjem prostorija iz stava 1 ovog člana smatra i samovoljno ometanje, oštećenje i uklanjanje uređaja za praćenje osuđenog. Ovaj sud je imao u vidu i navode žalbi kojima je predstavljeno da osuđeni u konkretnom slučaju nije imao namjeru da bježi, ali je našao, a imajući u vidu prethodno izloženo, da isti nijesu od uticaja na donošenje drugačije odluke suda”, zaključuje se u rješenju suda.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije