Connect with us

Društvo

ASK: Nataša Asanović dobila status zviždača

Published

on

Zbog ugrožavanja interesa u Ministarstvu unutrašnjih poslova - Foto: RTCG

Viši policijski inspektor za kontrolu zakonitosti vršenja policijskih poslova u Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Nataša Asanović dobila je status zaštićenog zviždača.

Ona je prethodno otkrila nezakonitosti i kršenja ljudskih prava i sloboda i nezakonitu obradu ličnih podataka od strane policijskih službenika na štetu građana Crne Gore.

“Na osnovu dostavljenih informacija, stepena ugrožavanja i posljedica koje mogu nastupiti zbog ugrožavanja javnog interesa u Ministarstvu unutrašnih poslova Odjeljenju za unutrašnju kontrolu i činjenice da je zviždač trpio određenu štetu, kao i da postoji mogućnost nastanka dalje štete, utvrđeno je da podnosilac ispunjava zakonske uslove za zaštitu zviždača”, navodi se u mišljenju Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), koje potpisuje direktorica Jelena Perović.

Interesantno je da je jedan od onih koji su vršili pritisak na Natašu Asanović bio i bivši državni sekretar Dragan Pejanović, koji je prebačen upravo u službu u kojoj ona radi.

U zaključku ASK je konstatovano da se, na osnovu sprovedenog postupka provjere istinitosti, utvrđuje da je usled podnošenja prijave nastala šteta po zviždača Natašu Asanović, kao i da postoji mogućnost nastanka štete.

Savjet za građansku kontrolu rada policije postupio je ranije po pritužbi Nataše Asanović i utvrdio da je u odnosu na nju izvršena diskriminacija, da se na nju vrši pritisak i da je diskreditovana.

Taj progon, kako je ranije rekla Asanović, počeo je 2018. godine, kada je otkrila krupne nezakonitosti i kršenja ljudskih prava i sloboda i nezakonitu obradu ličnih podataka od strane policijskih službenika na štetu građana Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije