Connect with us

Društvo

BAHATOST BEZ GRANICA: Ministarka Injac opet prekršila Ustav

Published

on

Iako se u saopštenju Vlada Crne Gore poziva na Zakon o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, ignorisana je činjenica da je Goranović oficir Vojske Crne Gore i da na poziciju može biti postavljen tek nakon odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost

Vlada Crne Gore imenovala je, na prijedlog ministarke odbrane Olivere Injac, potpukovnika Todora Goranovića za generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata (OBD) u Ministarstvu odbrane, bez prethodne saglasnosti ili odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Potpukovnik Goranović bio je postavljen za vršioca dužnosti direktora OBD-a 12. maja, nakon smjene dotadašnjeg prvog čovjeka Direktorata Aleksandra Šaranovića.

– Uslovi za postavljenje profesionalnih vojnih lica na određenim dužnostima u Ministarstvu odbrane propisani su Formacijom Ministarstva odbrane, koja je označena odgovarajućim stepenom tajnosti. Odbor za bezbjednost i odbranu je 27. oktobra 2021. godine jednoglasno usvojio mišljenje da se za generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane postavi potpukovnik Todor Goranović – istaknuto je u odluci Vlade Crne Gore.

Iako se u saopštenju Vlada Crne Gore poziva na Zakon o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, ignorisana je činjenica da je Goranović oficir Vojske Crne Gore i da na poziciju može biti postavljen tek nakon odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Ustav Crne Gore, u članu 130, precizno definiše nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost i, u stavu 3 istog člana, ističe se da Savjet „postavlja, unapređuje i razrješava oficire Vojske“.

Javnosti nije saopšteno da se Savjet za bezbjednost sastajao ili donosio odluku po prijedlogu ministarke odbrane o razrješenju aktivnog oficira Vojske Crne Gore i premještaju u Ministarstvo odbrane.

Protiv Ministarke Olivere Injac je, upravo zbog kršenja Ustava Crne Gore prilikom postavljenja potpukovnika Veljka Mališića za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, podnijeta krivična prijava Specijalnom državnom tužilaštvu 13. aprila ove godine.

Nekadašnji direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihail Volkov je u prijavi osumnjičio Injac da je ,,umišljajno, jer je znala da je njeno djelo zabranjeno“, predložila Vladi Crne Gore da se za državnog sekretara Ministarstva odbrane imenuje potpukovnik Veljko Mališić.

Prema navodima krivične prijave, ministarka Injac je tim prijedlozima ,,dovela u zabludu Vladu Crne Gore, koja je u neznanju da je Veljko Mališić potpukovnik sa aktivnim postavljenjem u Vojsci Crne Gore“, donijela dva protivzakonita rješenja – za imenovanje Mališića na mjesto državnog sekretara, potom i imenovanje na mjesto v. d. direktora Direktorata za logistiku.

Minstarka Injac je nedavno, gostujući u emisiji ,,Načisto“ na televiziji Vijesti, priznala da je ,,nenamjerno, bez umišljaja prekrišla Ustav“ kada nije konsultovala Savjet za odbranu i bezbjednost u slučaju imenovanja potpukovnika Mališića.

Jučerašnjim saopštenjem, kako izgleda, ministarka odbrane je ponovila isti neustavni postupak: bez odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost imenovala je oficira Vojske Crne Gore na ,,civilnu dužnost“ dužnost u Ministarstvu odbrane.

Ako se dva puta čini ogrešenje o Ustav Crne Gore, onda je opravdano postaviti pitanje da li je to ,,nenamjerna greška“ ili, ipak, sila političke bahatosti.

1 Comment

1 Komentar

  1. smilja

    06.11.2021. at 09:25

    Prevarantkinja, valjda je svima to jasno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije