Connect with us

Društvo

BANKA HRANE: U Maršalovom planu izostavljenji socijalno ugroženi

Published

on

Direktorica Banke hrane Marina Medojević kaže da Maršalov plan – Evropa sad ne obuhvata socijalno ugrožene stanovnike Crne Gore, kojima je pomoć  prijeko potrebna

“Iako nismo imali uvid u dokument koji se naziva Maršalovim  planom, niti je bilo javne rasprave gdje bi svi zainteresovani dali svoj doprinos, moram da konstatujem, na osnovu onoga što smo mogli putem medija da saznamo, da ovaj plan ne obuhvata socijalno ugrožene stanovnike Crne Gore, kojima je pomoć  prijeko potrebna”, poručila je Medojević u izjavi za medije.

U Maršalovom planu se, kako kaže, govori o preraspodjeli budžetskih sredstava, a ne o stvaranju nove vrijednosti.

“Nema novih radnih mjesta u privredi, nema povećanja izvoza, ali ima najave povećanja plata onima koji rade u državi a koje plaća svaki stanovnik Crne Gore. Upoznati smo da je državni aparat preopterećen zaposlenima, da je odavno morao biti manji, te da je država najveći poslodavac, što dovoljno govori o našoj ekonomiji. Posebna je tema ko se i na koji način mogao zaposliti u državnoj upravi”, navodi Medojević.

U Maršalovim planu se, kako kaže, pominju poreske stope, ali ni riječi nema, o smanjenju ili nultoj stopi poreza na dječiju hranu, pelene, odjeću i obuću, za šta se Banka hrane zalaže deset godina.

Ne pominje se, navodi Medojević, u Maršalov planu ni ukidanje poreza na donaciju hrane kao mjeru stimulisanja dobročinstva,smanjenja siromaštva i bacanja hrane.

“MONSTAT je zabilježio nastavak negativnog prirodnog priraštaja koji je počeo 2020.godine. Da li to brine kreatore Maršalovog plana, imaju li plan kako pomoći  ugroženim porodicama? Nema najave prioritetnog zapošljavanja u stalni radni odnos jednog člana domaćinstva iz socijalno ugroženih porodica,  kao mjere umanjenja siromaštva i raslojavanja. Ni riječi nema o Strategiji za borbu protiv siromaštva i rasipanja hrane”, zaključila je Medojević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije