Povežite se sa nama

Društvo

BATRIĆEVIĆ: Zašto premijer širi laži o FCJK?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

”U maniru lošeg igrača mauza koji tone iz ruke u ruku, blefira na refu i samoga sebe kopa – prvo kaže da je Vlada osporila pravo Fakultetu na finansije koje mu ne pripadaju da bi samo nekoliko sekundi potom istakao kako su sva sredstva isplaćena! Dužan nam je ovđe odgovoriti: Zašto lažete, gospodine Krivokapiću?”

Piše: Boban Batrićević

Kataklizma klerikalizma – tako bi se u najkraćem mogao opisati jučerašnji nastup crnogorskoga premijera u parlamentu. Pored brojnih komentara o gorućim društvenim temama koji su ostali nedorečeni, Zdravko Krivokapić je govorio i o Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Tačnije, lagao. Na pitanje opozicione poslanice o tome zašto se vlast ustrijemila na FCJK i zašto se toj ustanovi blokiraju finansije, Krivokapić je odgovorio tako precizno da kad prekucate njegovu beśedu imate dilemu da li čitate potonje pismo beznadežnoga ovisnika ili google translate osiromašenoga algoritma s kineskoga na crnogorski jezik. Pa kaže: „Ne znam o kakvom prosrpskom svijetu se radi, ali vrlo dobro znam kako je taj Fakultet formiran i ne želim ovog puta u to da ulazim. Ova Vlada nije ukinula taj Fakultet, nije mu osporila bilo kakvo pravo, osim u dijelu troškova koji ne pripadaju Fakultetu. I Vi znate da je možda namjerno neko želio da izazove kao finansijsku situaciju krize toga Fakulteta time što je na pogrešan mejl slao svoje zahtjeve. Tek kada se ispravno obratio računovodstvu Ministarstva prosvEte, nauke, sporta i kulture, istog dana im je uplaćen sav iznos. Ja bih volio kada bi u Crnoj Gori postojao standard koji se primEnjuje jednako i za odsjek i za Fakultet. Ne možete Vi reći da na Univerzitetu Crne Gore ne postoji Odsjek za crnogorski jezik i da tamo su neki drugi ljudi ili manje Crnogorci ili više Crnogorci. To je nešto što je neko napravio u sistemu obrazovanja stvarajući dualnost, da čas malo igra na jednu, čas na drugu stranu. U interesu kvaliteta obrazovanja treba stvoriti dovoljnu kritičnu masu i u toj kritičnoj masi naći najbolji izlaz, a to su oni studenti koji će imati kvalitet koji zaslužuju.“

Podrobnija analiza svake premijerove rečenice oduzela bi nam previše vremena. Zato ćemo premijerove retoričke šikane i stilsko lelujanje ispraviti na trezveniji jezik.

Kad kaže da neće ulaziti u to kako je FCJK osnovan, premijer hoće reći kako je bivša vlast formirala fakultet nadivlje ne bi li dodatno stvarala podjele iako u Nikšiću već postoji slična katedra. Drugim riječima – FCJK je potpuno nepotreban Crnoj Gori. Potom, u maniru lošeg igrača mauza koji tone iz ruke u ruku, blefira na refu i samoga sebe kopa – prvo kaže da je Vlada osporila pravo Fakultetu na finansije koje mu ne pripadaju da bi samo nekoliko sekundi potom istakao kako su sva sredstva isplaćena! Dužan nam je ovđe odgovoriti: Zašto lažete, gospodine Krivokapiću? FCJK nikad nije tražio ništa mimo onoga što mu po zakonu pripada. I nije tačno da ste ispunili sve obaveze već samo one za septembar, a evo decembar na pragu. Zato drugarski savjet – drugi put nema potrebe da se ovako zamotavate jer Vam funkciji ne priliči. Hiljadu puta bismo Vas više poštovali kad biste rekli ono što stvarno mislite. Kažite da ne priznajete crnogorski jezik i da biste najrađe ugasili FCJK. To posebno potvrđuje slučaj da se Vi i Vaša ideološka braća, koja otvoreno negiraju postojanje crnogorskoga jezika, kao pjani za plot držite „Odsjeka za crnogorski jezik“ u Nikšiću, kojemu eto ni ime ne možete zapamtiti. Činjenica da se stalno pozivate i hvalite Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filološkoga fakulteta Univerziteta Crne Gore na kojemu se pravopis crnogorskoga jezika uči iz srpsko-hrvatskoga i srpskoga i na kojemu se crnogorska književnost ne izučava kao poseban predmet najbolji je dokaz njegova kvaliteta. Zato je FCJK i osnovan da bi sve te uvriježene devijacije pristupu istoriji crnogorskoga jezika, njegovoj savremenosti i crnogorskoj književnosti ispravio, a ne da bi stvarao neku, kako Vi velite, „duaaalnost“. Što se kao profesor UCG ne pobuniste protiv te “duaalnosti” i protiv “nezakonitoga” osnivanja FCJK od strane bivše vlasti čijom ste śenom dobro zaklonjeni uživali privilegije šefa za prvojeru kvaliteta doktorskih studija?! No, ne sumnjam da Vam se do podneva od ovoliko problema s kojima se suočava Vaša vlada sve udupli.

Na koncu, apelujemo na Vas da prestanete širiti dezinformacije na račun cetinjskoga fakulteta. Ne izmišljajte tinejdžerske izgovore o pogrešnim mejlovima, ne prosipajte teorije zavjere o namjernom izmišljanju razloga za protestovanje, ne opstruirajte rad FCJK. I recite Vašem vunderkidu koji ne zna „zašto će mu sve ovo“ Spajiću da nam vrati stražare na posao inače će ga ispred vrata njegova ministarstva zateći protest. Mi za razliku od Vas ne odustajemo od onoga što obećamo.

P.S.

U nadi da ćete prihvatiti ove naše sugestije, srdačno Vas pozdravljamo i ističemo značaj vakcinacije u borbi protiv pandemije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije