Povežite se sa nama

Društvo

Bečić sa Joanikijem i Metodijem: Konstantno afirmisati princip sekularnosti države

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Princip sekularnosti države kontantno treba afirmisati na način da su vjerske zajednice odvojene od države, da svako sprovodi svoju misiju saglasno Ustavu i zakonima, ali da se međusobno uvažavaju, poštuju i sarađuju, poručeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića sa  mitropolitom MCP Joanikijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Metodijem.

Susret je organizovan imajući u vidu da zbog korona virusa, odnosno kasnijeg službenog odsustva van zemlje, Bečić nije bio u prilici da prisustvuje svečanostima povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog i episkopa budimljansko-nikšićkog.

Bečić je tok prilikom istakao da svi činioci društva moraju učiniti maksimalne napore da doprinesu smanjivanju tenzija i polarizacije u društvu, kao i afirmaciji vrijednosti mira, tolerancije, pomirenja i sloge među ljudima svih vjera i nacija.

– Mitropolija crnogorsko-primorska kao vjekovna zajednička nadnacionalna i nadpartijska kuća i Crnogoraca i Srba i svih ljudi dobre volje uvijek je bila i biće mjesto sabiranja, mirenja i širenja bratske ljubavi i zajedništva. Zato tražimo dobro u drugima, afirmišimo tačke spajanja, a ne razdora, jer se ne ni jedno dobro ne može graditi na podjelama, mržnji, netrpeljivosti i negiranju. Želim nam svima mudrosti, strpljenja i uspjeha na tom putu – istakao je Bečić.

Joanikije se zahvalio Bečiću na posjeti i prigodnoj čestitki.

– Svojim riječima i djelima, Vi principijelno i energično pokazujete da ste odlučni u namjeri da se borite za očuvanje mira u Crnoj Gori, a odnosom prema crkvi i svim drugim vjerskim zajednicama dajete dobar primjer unapređenju saradnje države sa vjerskim zajednicama uz poštovanje Ustava i zakona Crne Gore – istakao je mitropolit.

Episkop Metodije je naglasio da su, poštujući princip sekularnosti, i država i crkva na istom zadatku – da doprinesu boljem razumijevanju između građana i svih društvenih činilaca, prevazilaženju podjela, snažnijoj društvenoj koheziji i jačanju svijesti o zajedništvu.

– To nam je u ovoj turbulentnoj društveno-političkoj situaciji i u ovim izazovnim procesima od izuzetne važnosti i prijeke potrebe – rekao je Metodije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
03.11.2021. 14:51

SMRAD !
svako malo eto ga kod popova…
/treba odvojiti crkvu od drzave… /

Sponzor

Najčitanije