Connect with us

Društvo

Bečić sa Joanikijem i Metodijem: Konstantno afirmisati princip sekularnosti države

Published

on

Princip sekularnosti države kontantno treba afirmisati na način da su vjerske zajednice odvojene od države, da svako sprovodi svoju misiju saglasno Ustavu i zakonima, ali da se međusobno uvažavaju, poštuju i sarađuju, poručeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića sa  mitropolitom MCP Joanikijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Metodijem.

Susret je organizovan imajući u vidu da zbog korona virusa, odnosno kasnijeg službenog odsustva van zemlje, Bečić nije bio u prilici da prisustvuje svečanostima povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog i episkopa budimljansko-nikšićkog.

Bečić je tok prilikom istakao da svi činioci društva moraju učiniti maksimalne napore da doprinesu smanjivanju tenzija i polarizacije u društvu, kao i afirmaciji vrijednosti mira, tolerancije, pomirenja i sloge među ljudima svih vjera i nacija.

– Mitropolija crnogorsko-primorska kao vjekovna zajednička nadnacionalna i nadpartijska kuća i Crnogoraca i Srba i svih ljudi dobre volje uvijek je bila i biće mjesto sabiranja, mirenja i širenja bratske ljubavi i zajedništva. Zato tražimo dobro u drugima, afirmišimo tačke spajanja, a ne razdora, jer se ne ni jedno dobro ne može graditi na podjelama, mržnji, netrpeljivosti i negiranju. Želim nam svima mudrosti, strpljenja i uspjeha na tom putu – istakao je Bečić.

Joanikije se zahvalio Bečiću na posjeti i prigodnoj čestitki.

– Svojim riječima i djelima, Vi principijelno i energično pokazujete da ste odlučni u namjeri da se borite za očuvanje mira u Crnoj Gori, a odnosom prema crkvi i svim drugim vjerskim zajednicama dajete dobar primjer unapređenju saradnje države sa vjerskim zajednicama uz poštovanje Ustava i zakona Crne Gore – istakao je mitropolit.

Episkop Metodije je naglasio da su, poštujući princip sekularnosti, i država i crkva na istom zadatku – da doprinesu boljem razumijevanju između građana i svih društvenih činilaca, prevazilaženju podjela, snažnijoj društvenoj koheziji i jačanju svijesti o zajedništvu.

– To nam je u ovoj turbulentnoj društveno-političkoj situaciji i u ovim izazovnim procesima od izuzetne važnosti i prijeke potrebe – rekao je Metodije.

1 Comment

1 Komentar

  1. RIR

    03.11.2021. at 14:51

    SMRAD !
    svako malo eto ga kod popova…
    /treba odvojiti crkvu od drzave… /

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije