Povežite se sa nama

Društvo

“Bega pres” u fioci: Ko u tužilaštvu krije aferu tešku skoro milion eura?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Krivična prijava protiv podgoričke firme “Bega press” već deset godina je u fiokama tužilaštva i tim povodom se ništa ne preduzima, iako postoje vrlo ozbiljne sumnje da je u slučaju u kome je jedan od glavnih aktera ta firma crnogorskoj državi nanijeta ogromna šteta. U pitanju je državna pomoć tom bivšem podgoričkom distributeru štampe, čiji su osnivači bili Tinka Đuranović i Vladimir Vujošević.

Ključni događaj zbio se 2011.godine, kada je tadašnja crnogorska vlada, predvođena DPS-om i njegovim tada istaknutim funkcionerom Igorom Lukšićem, podgoričkom distributeru štampe “Bega press” uplatila 880.000 eura. Ta državna pomoć omogućila je ovoj firmi da isplati 85 odsto potraživanja od dnevnih listova Pobjeda, Vijesti i Dan i nedjeljnika Monitor.

Firma “Bega pres”, koja se bavila distribucijom štampanih medija, bila u stečaju od 2009.godine, a tada je dug prema povjeriocima iznosio oko tri miliona eura. Iako su postojale tvrdnje da država na neshvatljiv način favorizuje jednu privatnu firmu i da mimo zakona daje državnu pomoć privatnom preduzeću, reakcije nije bilo, kako od tužilaštva, tako ni od državne revizije.

Politička partija Pokret za promjene (PzP) podnijela je te godine krivičnu prijavu protiv aktera, ali do današnjih dana, nije bilo reakcije istražnih organa.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kazali su nam da je prijava dostavljena podgoričkom tužilaštvu.

“Obavještavamo da je u vezi prijave poslanika PzP-a koja je dostavljena Vrhovnom državnom tužilaštvu 4.februara 2011.godine formiran predmet, u vezi izraženih sumnji, kako je u prijavi navedeno, u pogledu neobjašnjivo velikog duga koji kompanija “B.P.” iz Podgorice ima prema određenim medijima. Ta prijava je dopisom od 2.marta 2011.godine dostavljena na nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, na dalji postupak i odluku”, navodi se u odgovorima koje potpisuje specijalni tužilac Sanja Jovićević.

Iz podgoričkog tužilaštva, uprkos svim naporima, nijesmo uspjeli da saznamo kakav je bio epilog ovog slučaja. Portparol tužilaštva, Vukas Radonijić, nije odgovorio dokle se stiglo u ovom postupku.

Iz Pokreta za promjene Portalu RTCG je rečeno da nijesu imali komunikaciju sa tužilaštvom ovim povodom, te da činjenica da se već deset godina ne zna epilog ovog slučaja jasno pokazuje da je na sceni pokušaj da se od krivične orgovornosti zaštite lica bliska šefu DPS-a Milu Đukanoviću i zataška odgovornost za enormnu štetu pričinjenu državi.

Nakon što je podnijeta krivična prijava, iz PzP-a su kazali da je apsolutno neprihvatljivo da se nezavisni mediji koriste kao alibi za pokrivanje dugova neuspjelih vladinih tajkuna.

Komisija za kontrolu državne pomoći je u izvještaju za 2011.godinu ukazala da je pomoć “Bega press” bila “manje uspješna”.

“Sredstva su prvenstveno dodijeljena izdavačima (85 odsto) pa se uspješnost dodijeljene pomoći u stvari ogleda u smanjivanju problema izdavača. Očigledno je da su sredstva kod izdavača upotrijebljena za saniranje njihovih problema”, piše u izvještaju komisije.

Pritom je utvrđeno da je uslov da opredijele dio sredstava bio i tehnološko restrukturiranje “Bega press”.

“Vidi se da ne postoje subjektivni razlozi kod Bega press u stečaju, već niz objektivnih činjenica koji nas opredjeljuju da ocijenimo da je dodijeljena pomoć bila manje uspješna”, navodi se u izvještaju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije