Connect with us

Društvo

BEGOVIĆ: Odlučni smo u ostvarivanju svojih prava

Published

on

Advokatska komora Crne Gore stupila je u štrajk zbog nezadovoljstva novim Zakonom o fiskalizaciji, tražeći da se advokatska djelatnost izuzme iz njegove primjene. Advokati su donijeli odluku da se obustavi pružanje pravne pomoći na teritoriji Crne Gore.

Već četiri dana traje bojkot, ali se crnogorskim advokatima čini da traje četiri godine. Međutim, kako je kazao predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko N. Begović, advokati su potpuno odlučni u ostvarivanju svog prava koji je definisan Ustavom.

„Jedan dan je godina za sve nevoljnike kojima su povrijeđena ljudska prava i koji nam traže da im pružimo pravnu pomoć. Svaki dan je godina i za pravni sistem Crne Gore i za sve sudije i tužioce koji su danonoćno obrađivali predmete. Dan je godina i za Vladu Crne Gore. Svako će se pitati kako je moguće da je u jednoj državi obustavljen rad onih koji štite prava obespravljenih. I na kraju, svaki dan je godina i za nas advokate i mi imamo svoje porodice”, rekao je Begović .

On je istakao da izbjegavanje plaćanja poreza nije razlog zbog čega AKCG traži da bude izuzeta od primjene Zakona.

„112 godina postojimo i prvi put smo došli u situaciju da nam ovaj način ostvarujemo svoja prava. Pozivam Vladu Crne Gore sa najboljim mogućim namjerama da prihvati komunikaciju sa nama, da nam da šansu još jedan put da ih ubijedimo da ovo što mi tražimo nije ništa što nam ne pripada. Da zbog ovoga što se dešava sa pravnim sistemom Crne Gore trpe oni zbog kojih postoji Advokatska komora, zbog kojih postoji Vlada Crne Gore, trpe oni obespravljeni građani kojima smo mi uvijek bili luka za ostvarivanje prava i sloboda. Makar zbog njih moramo spustiti glavu i
ući u pregovore”, poručio je Zdravko Begović.

Podršku crnogorskoj AK pružile su kolege iz Advokatske komore Srbije i Vojvodine. Predsjednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac kazao je da građani, bez obzira što se radi o fiskalizaciji, treba da budu uz svoje advokate „jer su advokati uvijek uz svoje građane”.

„I mi kažemo da smo poslednja brana u odbrani zajemčenih prava naših građana zato što smo nezavisni. I ako mi budemo u problemu onda smo svi u problemu. Ako advokati ne rade, građani ne mogu da ostvaruju svoja prava. Država ne smije da ima problem s advokaturom, jer odnos države s advokaturom govori kakva je to država. A ovo što radi advokatura Crne Gore govori kakva je advokatura. Ona čuva svoju nezavisnost i građani mogu biti ponosni na svoje advokate”, istakao je Gostiljac.

Potpredsjednica Advokatske komore Vojvodine Biljana Bjeletić poručila je da advokatura ne bi trebala da se komercijalizuje i potpada pod privrednu djelatnost.

„Suština je građanin, zaštita njegovog prava, mogućnost pružanja pravne pomoći tom građaninu. Nije okosnica sistema advokat. Postoji sistem da se naplati porez, postoji sistem ukoliko neko ne želi da ga plati kako će se do te naplate doći, ali to se ne rješava ovim Zakonom. Naplata poreza nije predmet ovoga zakona”, poručila je Bjeletićeva.

Ona je dodala da advokatima resorno ministarstvo treba da bude Ministarstvo pravde, a ne Ministarstvo finansija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije