Connect with us

Društvo

BERANE JOANIKIJU: Opštinsko priznanje za obnovu duhovnosti

Published

on

Foto: berane.me

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić uručio je episkopu Budimljansko-nikšićkom i administratoru Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikiju najveće opštinsko priznanje, nagradu „21. jul“.

Episkop je novac od nagrade donirao beranskom Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Zbog pojave virusa korona, nagrade nijesu dodijeljene prošle godine, za Dan opštine, 21. jul, pa se zbog toga, kako su saopštili, uručuju naknadno.

Šćekić je istakao da mu pričinjava veliko zadovoljstvo i posebnu čast što je u prilici da upravo na najradosniji hrišćanski praznik Božić, u ime Opštine Berane i građana Berana, uruči najprestižniju opštinsku nagradu episkopu Joanikiju.

„Vama preosvećeni vladiko posebno hvala što ste na jedan izuzetan način dali doprinos da naš kraj, naše Berane, budu prepoznati ne samo u Crnoj Gori, već i van njenih granica. Hvala vam što ste dali veliki doprinos da se sačuva i obnovi duhovnost naroda ovog kraja, da se poštuje tradicija. Što ste doprinijeli da svi mi iz dana u dan budemo sve više vjerujući, da radimo u opštem interesu”, kazao je Šćekić.

Šćekić je ocijenio da se u Beranama mora posebno vrednovati doprinos Joanikija koji se ogleda, između ostalog, kroz vraćanje duhovnosti Polimskom kraju.

„Vi ste dali nesumnjivo veliki pečat ovom kraju i ako Bog da, da nastavite tako i ubuduće na višim pozicijama. Berane se vašem putu posebno raduje, želimo Vam svaku sreću i mnogo uspjeha, a mi ćemo vas i dalje pratiti u Vašim dobrim djelima i namjerama”, naglasio je Šćekić.

Episkop Joanikije kazao je da nagrada predstavlja veliku čast za njega. Prema njegovim riječima, od kada je u Beranama, a to je poslednjih 20 godina, veći dio njegovog posla bio je posvećen obnovi svetinja.

„Zahvaljujem Opštini na ovom velikom priznanju. Sve ono što je veliko zasnovano je na svetoj vjeri. I ova poslednja borba za naš identitet, za naše ime, za svetinje, za pamćenje, za čast i obraz naše otadžbine, bila je borba koja je prešla granice naših crkvenih porti. Bio je to jedan veliki podvig našeg naroda da sačuva svoje ime, svoju vjeru i u tome smo svi zajedno učestvovali. Ja vam blagodarim što ste se odazvali blaženo počivšem mitropolitu Amfilohiju, koji je nas sve pozvao da ne damo svetinje, da čuvamo svoju vjeru, jezik, pismo, kulturu i svoju dušu“, rekao je episkop Joanikije
.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije