Connect with us

Društvo

BIJELO POLJE: Sadiković na uvrede uzvratio otimanjem zastave, pa pretučen

Published

on

Edinu Dizdareviću (18) i Nerminu Omeroviću (21), osumnjičenima za napad na novinara TV Vijesti Seada Sadikovića određeno je zadržavanje do 72 sata zbog mogućeg uticaja na svjedoke.

Portparolka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, tužiteljka Danijela Đuković saopštila je da je u krivičnoj prijavi navedeno da su osumnjičeni u subotu veče oko od 20 sati, tokom vožnje u auto-koloni u Ulici 3. januara, napali Sadikovića dok je prelazio cestu.

Omerović je, kako se navodi, bio za volanom automobila iz kojeg su Sadikoviću upućene psovke.

Saslušanje

Nakon što je prešao na drugu stranu ulice do parka, Sadiković je, kako nam je saopšteno iz Tužilaštva, krenuo ka vozilu, prišao osobi koja je sjedjela na prozoru automobila koji je bilo u pokretu i „ostvario kontakt s njom“. Omerović je, kako navode, potom zaustavio vozilo, iz kojeg je istrčao zajedno sa osumnjičenim Dizdarevićem i sa drugim NN licima i fizički su napali Sadikovića.

Kako kažu u Tužilaštvu, Sadiković je od udaraca i guranja pao na asfalt, a osumnjičeni su mu zadali više udaraca nogama u predjelu glave i tijela.

– Od tih udaraca je oštećeni S. S. zadobio laku tjelesnu povredu – saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju, uz napomenu da će javnost o daljem postupanju u ovom predmetu biti blagovremeno obaviještena.

Advokat Kemal Čindrak, branilac Emina Dizdarevića rekao je sinoć za Pobjedu da njegov klijent ne priznaje krivično djelo, niti da su vrijeđali Sadikovića.

– Ispričao je da su bili na skupu i da su pjevali rodoljubive pjesme, mahali zastavama i da je Sadiković potrčao za njima kada su prošli vozilom – rekao je Čindrak.

Ističe i da je tokom saslušanja dosta riječi bilo o zastavi koja se zatekla kod Sadikovića.

– On nije umio da objasni kako se zastava našla kod njega poslije svega. Ne osporava da je možda uzeo od njih, da je ispala mom klijentu kad ga je gurnuo. Moj klijent više nije imao zastavu od kontakta sa Sadikovićem, rekao je da mu je ispala kad ga je Sadiković izvukao kroz prozor vozila. Sadiković tvrdi da je moj klijent izašao iz vozila – kaže Čindrak.

Dok je auto-kolona, koju su organizovale patriotske grupe u svim gradovima Crne Gore, u subotu veče prolazila ulicama Bijelog Polja, u centru grada Sadiković je prelazio cestu i kako je ispričao tužiocu čuo je kako ga psuju iz jednog vozila.

– On to nije mogao da izdrži i krenuo je prema njima ubrzanim hodom. Stigao ih je. On je mogao da ode, ali je krenuo prema njima i tu počinje tuča. Izudaran je nogama i rukama – kaže Čindrak.

Ističe i da Sadiković nije prepoznao njegovog klijenta, kao ni drugog osumnjičenog, kao aktere incidenta.

Incident

Sadiković je sinoć za Pobjedu rekao da je iz automobila koji je prolazio pored njega čuo najogavnije psovke na svoj račun.

– Iz čista mira. Najogavnije psovke. Nijesam vjerovao da su upućene meni, nijesam mogao to da shvatim. Prošao je auto pored mene i ja sam pošao za njim. Pitao: „Što hoćeš“, možda sam kazao neku psovku, ali to nije u mom maniru. Mislim da sam kazao: „Kome bre to bitango“. A on je nastavio da psuje najvulgarnije. Propratio sam ga, pošto je on malo požurio, ali ne može daleko. Stigao sam ga nakon tri-četiri metra: „Šta hoćeš“. Prosto ne vjerujući o čemu se radi, usred grada. Mislim da sam mu iščupao iz ruku zastavu kojom je mahao, a onda su skočili na mene – rekao je Sadiković za Pobjedu.

Ističe i da je jedan momak stao u njegovu odbranu, te da su i njega tada napali.

U narednim danima tužilac će saslušati više svjedoka i aktera teškog incidenta u Bijelom Polju, nakon čega će se izjasniti o kvalifikaciji krivičnog djela i pritvoru za osumnjičene.

Policija i tužilaštvo istovremeno rade na identifikaciji ostalih napadača, s obzirom na to da je Sadikovića tuklo više mladića.

Napad na novinara Seada Sadikovića i nasilje osudio je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i pozvao nadležne da utvrde sve okolnosti kako bi se spriječili slični incidenti u budućnosti.

– Bijelo Polje je grad mira i tolerancije i svi moramo uložiti napore da takav i ostane – poručio je Smolović.

I neke nevladine organizacije iz tog grada – Bjelopoljski demokratski centar, Znanje stav ponašanje i Novi put osudile su napad na Sadikovića.

Patriotske auto vožnje organizovane su u subotu u većini crnogorskih gradova i osim u Bijelom Polju protekle su bez incidenata.

Novinar tvrdi da nije imao izbora
Novinar Sead Sadiković na naše pitanje zašto je mladiću iz vozila iz kojeg su ga psovali i vrijeđali oteo zastavu kaže: „Zato što me je psovao, pljuvao“.

– Znači pljuje me u lice i kako drugačije? Šta drugo da radim? Momak 20 i nekoliko godina sjedi na prozoru vozila i psuje, pljuje… Šta da mu uradim. Nažalost, možda je bilo najbolje da sam uspio da ga nekako mlatim, eto nijesam uspio. A nakon toga, jedna pešestina skače na mene, obaraju me, onda, srećom, narod skače i možda im neko i uzvrati. Oni se malo prepadnu i počnu da bježe – kaže Sadiković.

Naglašava da nije pretrpio ozbiljnije povrede i ističe da je policija „ozbiljno uradila svoj posao“.

Kategoričan je da na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem se vidi čovjek kako trči sa zastavom koju je navodno oteo nekoj djevojci, nije on.

Kaže da on jeste na nekim snimcima koji su se pojavili, ali ne i na tom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije