Connect with us

Društvo

BJEKOVIĆ: Neprihvatljive su bilo koje vrste pritisaka i ugrožavanja slobode medija

Published

on

U svijetlu posljednjih informacija o otvorenim prijetnjama i zastrašivanju novinara u Crnoj Gori ali i regionu, institucija Zaštitnika podsjeća da su neprihvatljive bilo koje vrste pritisaka i ugrožavanja slobode medija, osuđuje njihove pojave i poziva da svi slučajevi budu efikasno ispitani i procesuirani.

“To posebno imajući u vidu nepovoljan ambijent za rad novinara, u dužem vremenskom periodu, koji izaziva zabrinutost domaće ali i međunarodne javnosti. Dodatno zabrinjava što su prijetnjama, uvredama i drugim neprimjerenim komentarima izloženi nerijetko i članovi porodica novinara, uključujući i djecu. Ovakva praksa se mora mijenjati, a posebno insistiramo na adekvatnoj administraciji kometara na portalima i profilima medija na društvenim mrežama, koji su i dalje dominantno izvorište govora mržnje”, navode iz ove institucije.

Mole sve one koji su nezadovoljni načinom izvještavanja, poštovanjem programskih standarda ili smatraju da su im objavama povrijeđena neka druga prava, da ulože prigovore i iskoriste raspoložive procedure pred Medijskim savjetom za samoregulaciju, ombudsmanskim tijelima medija koji ih posjeduju, Agencijom za elektronske medije i u krajnjem nadležnim sudovima.

“Iako je osnovni mandat Institucije da postupa u odnosu na državne i organe javne vlasti, te samim tim ne može donositi odluke o privatnim medijima (izuzev kada se radi o slučajevima diskriminacije), sve češće dobijamo i obraćanja samih medija sa ukazivanjima na sporan način izvještavanja kolega, gdje se traži naš stav po pitanju kršenja Kodeksa novinara, da se odredimo prema uređivačkoj politici  i sl. Ovakvi primjeri samo su još jedan u nizu argumenata koji ukazuju na potrebu pronalaska adekvatnog mehanizma samoregulacije medijskih sadržaja, ali i jačanja međusobne solidarnosti i poštovanja samih kolega, što bi zasigurno ubrzalo rješavanje nekih od postojećih problema”, navodi Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije