Connect with us

COVID-19

BOLJEVIĆ: Sputnjik stiže u prvoj polovini juna

Published

on

Član pregovaračkog tima za nabavku ruske vakcine kao i šef katedre na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi Sergej Boljević kazao je za Pobjedu da će Sputnjik V u našu zemlju stići u prvoj polovini juna.

On, međutim, nije precizirao da li će stići cijeli kontingent od 40.000 doza.

“Crna Gora se nalazi na prvom mjestu po prioritetu zemalja. Ukoliko ne stigne svih 40.000, hoće veći dio”, rekao je Boljević.

On je istakao da je juče putem Zuma održan sastanak rukovodstva Ruskog investicionog fonda sa našom ministarkom zdravlja dr Jelenom Borovinić- Bojović, direktorom Instituta za javno zdravlje dr Igorom Galićem i predstavnicima Instituta za ljekove i medicinska sredstva.

Iz Ruskog investicionog fonda, kako je rekao Boljević, izvinili su se zbog kašnjenja u isporuci ove vakcine naglasivši da je problem bio tehničke prirode odnosno sa proizvodnjom druge komponente vakcine.

U Crnu Goru do sada je stiglo 10.000 od 50.000 dogovorenih doza ruske vakcine. I Srbija je našoj zemlji donirala 14.000 za dvije doze.

Mimo ovih preostalih 40.000 doza, za ovaj mjesec je najavljivan i dolazak 200.000 Sputnjik V vakcina iz Rusije. Boljević, međutim kaže da se o toj isporuci vode pregovori.

Boljević je ranije rekao i da Rusija ne stiže da proizvede dovoljan broj vakcina, te da će Srbija u bližoj budućnosti biti glavni proizvođač za ovaj region.

“Bilo bi daleko pametnije da u narednom periodu Crna Gora nabavlja vakcine direktno od Instituta za virusologiju, serume i vakcine „Torlak“. U tom slučaju i cijena će biti niža.

Boljević kaže da su u Institutu ,,Torlak“ već počeli proizvodnju Sputnjik vakcina, ali da su je morali poslati na kontrolu u Moskvu. Juče su, prema njegovim riječima i zvanično dobili potvrdu da su napravili odličnu vakcinu.

“Trenutno ,,Torlak“ dobija supstance iz Rusije, ali bi do kraja godine trebalo da bude predata čitava tehnologija”, rekao je Boljević, dodajući da je zahvalan crnogorskoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić-Bojović što se tokom posjete Srbiji dogovorila o saradnji u vezi sa nabavkom vakcina sa zdravstvenim vlastima.

1 Comment

1 Komentar

  1. Momčilo

    22.05.2021. at 05:10

    Možda će u junu reći da će vakcine stići za Novu godinu..iako smo ih već odavno platili unaprijed?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije