Connect with us

Društvo

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Još restriktivnije mjere, škole će raditi onlajn, pomoć nam ne treba

Published

on

Bojović Borovinić (FOTO: RTCG)

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović najavila je još restriktivnije mjere u borbi protiv korona virusa, navodeći da će biti pojačana kontrola njihovog poštovanja. Apelovala je na građane da poštuju mjere. Jedna od mjera koje je najavila je da će škole preći na onlajn sistem rada. Ostale bi trebalo da budu saopštene tokom dana.

“Nove mjere će važiti sedam dana, a korekcije su uvijek moguće. Smatramo opravdanim da nastava bude onlajn”, rekla je Borovinić-Bojović, uz napomenu da se određeni broj nastavnog kadra nalazi u izolaciji.

Ona je gostujući na Radiju Crne Gore ocijenila da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma zabrinjavajuća, te zahtijeva, kako je rekla, angažman kompletnog zdravstvenog sistema, ali i drugih resora.

Ništa manje, kako je rekla, nije važno ni aktivno uključivanje građana. Podsjeća da su neke crnogorske opštine već u lokdaunu, te da se tamo bilježe bolji rezultati.

Sistem nije pred pucanjem

Ona je objasnila da “porast broja smrtnih slučajeva prati porast broja hospitalizovanih pacijenata”.

Komentarišući pismo koje je minstar vanjskih poslova Đorđe Radulović 4. marta uputio šefovima diplomatija zemalja EU i NATO, u kojem od njih traži da hitno pomognu Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa, Borovinić-Bojović kaže da nam pomoć u ovom trenutku nije potrebna, ali da je potrebno planirati stvari ukoliko Crna Gora dođe u takvu situaciju.

Radulović je u pismu naveo da je zdravstveni sistem Crne Gore pred pucanjem. Borovinić-Bojović, međutim, kaže drugačije.

“Zdravstveni sistem nije pred pucanjem. Značajno jeste opterećen, ali apel je da se sistem sačuva. U ovom trenutku nemamo deficit ljekara i osoblja. Angažovali smo sestre i tehničare sa Biroa rada. Tu je i pet ljekara koji će ući u timove za vakcinaciju”, rekla je ministarka.

Masovna vakcinacija do kraja aprila

Na nivou države, kako je rekla, popunjenost bolničkih kapaciteta je 67,2 odsto.

Ona tvrdi i da nema žmurenja na probleme u vezi sa epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, a u pitanju je, rekla je, hronična i vanredna situacija koja traje i kod nas, i u svijetu.

Kad je riječ o vakcinaciji, ona kaže da bi masovno cijepljenje trebalo da počne do kraja aprila.

Ministarka nije željela da komentariše kršenje mjere od strane premijera i ministara tokom sahrane vladike Teodosija u Trebinju. Ponovila je da nije portparol vlade, te da nije prava adresa za to pitanje.

Kazala je i da drugi subjekti u društvu krše mjere, ali da mediji imaju dvostruke aršine. S timi u vezi, podsjetila je na kršenje mjera prilikom opraštanja od poznatog kantautora Đorđa Balaševića ne samo u regionu, nego i u Crnoj Gori: “Ako su mediji pozdravljali te aktivnosti, onda treba biti principijelan i reći da svi mjere treba da poštuju jednako”.

Neće podnijeti ostavku

Ne smatra da bi trebalo da podnese ostavku, naročito jer su u pitanju politikantske prozivke, primarno političkih subjekata. Ponaša se, kaže, jednako odgovorno, kao kada je bila ljekarka.

Zanimljivo je, kaže, da se pitanje ostavke i odgovornosti nije postavljalo bivšim ministrima u prethodnoj vladi, kada je, kako ocjenjuje, epidemiološka situacija takođe bila za brigu.

U slučaju Nebojše Kavarića koji je nakon 32 godine ostao bez posla, ministarka tvrdi da nema političke pozadine.

“Ovdje se radilo o situaciji u kojoj nije ispoštovana pravna procedura i to je bilo sporno. Mi smo se usaglasili da problem prevaziđemo tako što ćemo ga riješiti pravnim, regularnim putem”, objasnila je ona.

U pitanju je, kaže, bilo ozbiljno kršenje prava.

“Kavarić je u suštini sam sebi dao otkaz, jer nije vodio računa o pravnoj regulativi”, pojasnila je ona.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije