Connect with us

Društvo

BOŠKOVIĆ: Nejasno što radi vojska u centru Podgorice

Published

on

Vojska Crne Gore angažovana u prvom talasu epidemije prije gotovo godinu, to je učinjeno na osnovu odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost od 18. marta 2020. godine, međutim javnosti iz Vlade nije saopšteno na osnovu kog pravnog akta je VCG od juče angažovana na ulicama crnogorskih gradova, objavila je Pobjeda.

To je dio javnosti označio kao konfuzan i bespotreban potez koji nema veze sa nadležnošću VCG, a uz to dodatno može da izazove i nepotrebnu paniku i strah.

Nijesu tu da kontrolišu
– VCG nije tu da kontroliše sprovođenje mjera za suzbijanje pandemije kovid-19, već da svojim prisustvom podsjeti na važnost poštovanja mjera dijeleći maske i sredstva za dezinfenkciju u cilju očuvanja zdravlja naših građana – saopštilo je Ministarstvo odbrane (MO) odgovarajući na pitanje Portala Pobjede po kojoj odluci su pripadnici VCG angažovani na ulici u kontroli sprovođenja mjera protiv širenja korona virusa.

Međutim, iz Ministarstva nije odgovoreno da li je njihov angažman propisan Zakonom o vojsci ili nekim drugim pravnim aktom.

Podsjećaju, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je u srijedu u obraćanju iz Vlade da je, u cilju bolje kontrole sprovođenja propisanih mjera, Vlada odlučila da pooštri kontrolu njihovih sprovođenja i da će u tome učestvovati policija, Vojska i Uprava za inspekcijske poslove.

U MO kažu da u skladu sa svojom trećom misijom, a to je pružanje podrške civilnim institucijama i stanovništvu prilikom suprotstavljanja različitim vrstama izazova, rizika i prijetnji nevojne prirode, pripadnici Vojske Crne Gore na terenu ovakvim akcijama pokazuju da su uz svoje građane u svim situacijama.

U Ministarstvu podsjećaju da je Vojska od početka pandemije aktivno uključena u borbu protiv širenja korona virusa u Crnoj Gori, dekontaminacijom javnih površina, zdravstvenih i drugih javnih objekata, obezbjeđivanjem karantina, dostavljanjem pomoći ugroženom stanovništvu, kao i medicinskim transportom.

Nemaju nadležnosti

Bivši ministar odbrane Predrag Bošković za Pobjedu kaže da što se tiče upotrebe VCG, u članu 38 Zakona o Vojsci postoji mogućnost da ministarka angažuje vojsku za druge aktivnosti u zemlji.

– Računam da su se na to pozvali. Ono što je nejasno je što vojska radi na tim lokacijama jer nema apsolutno nikakve nadležnosti. O tome smo razmišljali kada je bio prvi talas korone i tada smo odlučili da baš iz tih razloga ne angažujemo vojsku na ulicama i trgovima, već da budu u obezbjeđenju objekata kao što su bile bolnice, Klinički centar Crne Gore, karantini na više lokacija. Mislim da je to bio pravi doprinos vojske – kazao je Bošković.

On navodi da se sa pandemijom trebalo nositi na kvalitativno drugačiji način, a ne da se u susret izborima u Niikšiću zdravlje građana Crne Gore stavlja na kocku.

– Ova vlada je pala na prvom ispitu koji je imala, a to je zdravstvena kriza i sve ono što imamo trenutno u CG je pokazatelj nesposobnosti i potpunog diletantizma koji Vlada pokazuje iz dana u dan – zaključio je Bošković.

Nepreciznosti

Iz Građanske alijanse je poručeno da, uz široku normativnu postavku i nedovoljno jasna zakonska ovlašćenja, dužnost Savjeta za bezbjednost, Ministarstva odbrane i Ministarstva zdravlja da građanima pruže jasne informacije o potrebi angažovanja vojske i njenim ovlašćenjima.

Prema riječima Milana Radovića iz GA, odsustvo komunikacije sa građanima može dovesti do stvaranja panike i straha koja u ovim uslovima nije svrsishodna.

On je u izjavi agenciji Mina potencirao da normativni okvir u oblasti angažovanja vojske u civilne svrhe treba znatno unaprijediti.

– Ovako važno pitanje ne smije biti prepušteno slobodnom tumačenju nepreciznih i neusaglašenih zakonskih odredbi – poručio je Radović.

Izvor: Pobjeda

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije