Povežite se sa nama

Društvo

BRAT RADNIKA AMERIČKE VLADE: Ko štiti Mlatišumu koji je državu oštetio za blizu 4 miliona eura?

Objavljeno

-

Luka Bar
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U februaru je objavljeno da je policija uhapsila Aldina Mlatišumu (42) iz Pljevaja zbog toga iz Carinske ispostave Slobodna zona Bar, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iznio 4.443 paketa raznih vrsta cigareta, čime je pričinjena šteta državnom budžetu u iznosu od 3,7 MILIONA eura. Mlatišuma, koji je rođeni brat radnika američke Vlade, pušten je da se brani sa slobode, a Osnovni sud u Baru predmet drži u fioci! Insistiramo na odgovoru radi li se ovdje o korupciji ili nedozvoljenom uticaju nekog moćnika

Dok su mediji posljednjih mjeseci pompezno objavljivali da je u Luci Bar spriječen šverc cigareta sa ciframa poput 35.000 eura, brzo se zaboravilo na informaciju iz februara ove godine da je policija uhapsila Aldina Mlatišumu (42) iz Pljevaja, sa prebivalištem u Baru „zbog sumnje da je u sticaju izvršio krivično djelo krijumčarenje i krivično djelo skidanje i povreda službenog pečata i znaka“.

On je, prema saopštenju Uprave policije, iz Carinske ispostave Slobodna zona Bar, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iznio 4.443 paketa raznih vrsta cigareta, čime je pričinjena šteta državnom budžetu u iznosu od 3,7 MILIONA eura!

Raduju napori državnih službi da se izbore protiv organizovnog kriminala i krujumčarenja cigreta u Luci Bar. Međutim, ponekad je, kada su brojke u pitanju, izvjesno da se u isti koš stavljaju oni čije se brojke ponekad razlikuju u milionima eura.

Ilustracija

Portal Luča zbog toga je uputio pitanja Upravi policije Crne Gore o ovom slučaju, raspitjući se dokle se stiglo u procesuiranju osumnjičenog, da li je imao pomagače iz zemlje ili inostranstva, te štiti li neko moćan Mlatišumu od odgovornosti u ovom predmetu. Dobili smo 19. novembra sljedeći odgovor:

“Službenicima Uprave policije su 1. februara 2021.godine od strane Specijalnog državnog tužilaštva na dalju nadležnost i postupanje dostavljeni sipsi predmeta u vezi predmeta koji je formiran 4. novembra 2020. godine a povodom događaja u Slobodnoj zoni Luke Bar gdje je iz jednog skladišta nestalo 4.443 paketa raznih vrsta cigareta, kojom prilikom je konstatovano da je prethodno postavljena carinska plomba uklonjena.

Sa spisima predmeta je upoznat državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru. Tada je po nalogu osnovnog državnog tužioca slobode lišen A.M. (43) osnivač i izvršni direktor „Catwood“ d.o.o. zbog sumnje da je izvršio u sticaju krivična djela krijumčarenje i skidanje i povreda službenog pečata i znaka.

Pripadnici policije su 2. februara 2021. godine osumnjičenog A.M. priveli nadležnom tužiocu na dalje postupanje.

Takođe, protiv ovog lica je u daljem postupku, tačnije 19. maja 2021. godine, podnijet i izvještaj kao dopuna krivične prijave zbog sumnje da je u sticaju izvršio i krivično djelo nedozvoljena trgovina.

Predmet je u nadležnosti postupajućeg tužioca, kojem se možete obratiti za dodatne informacije.”

Već narednog dana, poslali smo Osnovnom tužilaštvu u Baru slična pitanja, potencirajući ono: da li je tačno da je Mlatišuma pušten da se brani sa slobode, da li mu je brat iz Amerike bio saučesnik u ovom krivičnom djelu, te želi li neko zataškati ovaj slučaj. Danas smo dobili sljedeći odgovor iz Osnovnog tužilaštva u Baru:

1. Osnovno državno tužilaštvo u Baru je formiralo predmet protiv osumnjičenog A.M. i pravnog lica “Catwood” doo iz Bara i taj postupak je u fazi istrage, te se iz tih razloga za sada ne mogu saopštavati podaci o učešću drugih lica u predmetnom događaju.

2. Prema osumnjičenom A.M. Osnovno državno tužilaštvo Bar je donijelo rješenje o zadržavanju 72 sata, a zatim predložilo određivanje pritvora, međutim, Osnovni sud u Baru je taj predlog odbio i pustio osumnjičenog A.M. da se u daljem postupku brani sa slobode, a Osnovno državno tužilaštvo u Baru je izjavilo žalbu na takvu odluku suda, ali je žalba odbijena.

3.Osnovno državno tužilaštvo u Baru u ovom kao i u ostalim predmetima  preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti i obavještava zainteresovanu javnost u mjeri u kojoj interesi istrage i postupka to omogućavaju, tako da sigurno u Osnovnom državnom tužilaštvu se ne zataškavaju informacije niti o ovom predmetu niti o bilo kojem drugom. 

Portal Luča nastaviće da istražuje ovaj slučaj, u prvom redu zbog cifre kojom je, prema saopštenju policije, oštećena država – 3,7 miliona eura. Poseban akcenat stavićemo na pitanja da li je Mlatišuma imao pomagače iz zemlje ili inostranstva, te želi li neko moćan da zataška ovaj slučaj.

https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/508801/uhapsen-osumnjiceni-za-sverc-preko-4400-paketa-cigareta-steta-po-budzet-oko-37-miliona-eura

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije