Connect with us

Društvo

BRATIĆ: Zatekla sam stanje gore od svih očekivanja, kao i svježe tragove uništavanja dokumentacije

Published

on

(FOTO: In4S)

“Ako se haos može nazvati stanjem, vaše pitanje je onda na mjestu. Stanje stvari koje smo zatekli u sva četiri prethodna resora, koja su objedinjena u Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u nekim segmentima je prevazišlo i najgora očekivanja”, kazala je u intervjuu za In4S Vesna Bratić, ministarka obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Ona je kazala da su je dočekali godinama nagomilavani problemi, neažurnost administracije, netransparentnost, višak zaposlenih, svježi tragovi uništavanja dokumentacije prije njenog dolaska.

“A naročito zapleteni tragovi raznih zloupotreba, nenamjenskog trošenja novca i drugih resursa, do mjere da je poharan i dio sredstava iz budžeta Fonda za talente, a što sam najmanje očekivala. (Riječ je o Fondu namijenjenom za dodjele nagrada najboljim učenicima, gdje je provjerom stanja na računu ustanovljeno da skoro polovina sredstava nedostaje, a da je istovremeno Konkurs za dodjelu nagrada raspisan, na način da je i taj plemeniti projekat bio kompromitovan. Odlukom Vlade, uz njenu pomoć kroz preusmjeravanje sredstava, uspjeli smo, ipak, da to spriječimo, dodijelimo nagrade i obradujemo najbolje, jer to je ulaganje u budućnost, o čemu se uvijek mora voditi računa.)

Novouspostavljena administracija temeljno radi na sagledavanju stanja i u ostalim nabrojanim oblastima i kroz analizu prethodnog poslovanja svakodnevno dolazi do novih poraznih činjenica, naročito kada su u pitanju zloupotrebe službenih položaja i nenamjensko trošenje sredstava koja su rasipana nemilice, od putovanja na egzotične destinacije do plaćanja usluga koje nikada nijesu ni realizovane.

Pored navedenog, nažalost, raspolažemo i dokazima da je prethodni resor prosvjete, koji je u ranijem mandatu vodio kadar Socijaldemokrata, masovno korišćen i za pritisak na birače iz redova prosvjetnih radnika i njihovih porodica, čime je kompletirana slika kontrolisanog haosa koji što prije moramo demontirati, dok trpimo svakodnevne napade i opstrukcije. Nije mnogo drugačije ni u ostalim oblastima naslijeđenim iz prethodnih resora nauke, kulture i sporta, gdje se takođe intenzivno radi na utvrđivanju stvarnog stanja i saniranju najurgentnijih kritičnih tačaka.

Vaše imenovanje za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta izazvalo je revolt kod poslanika opozicije, ali i pojedinih NVO koje su bliske, sad već bivšem, režimu? Čega su se to uplašili?

Progon i satanizacija su počeli i prije nego sam dobila priliku da počnem da radim, očito, jer se unaprijed znalo da je moja vizija drugačija od njihove, a namjere jasne i nepokolebljive da se opšti interes isturi u prvi plan. To je „revoltiranima“ oduvijek bila nepoznata matrica. Čim su shvatili da se nakon izbora uspostavlja drugačiji sistem vrijednosti koji će se temeljiti na principima koje su oni davno pogazili, brzo su se oglasili i jasno legitimisali. Ni jednog trenutka nijesam bila iznenađena, jer od tih i takvih ništa drugo nijesam ni očekivala. Vrijeme je pred nama, ono će mjeriti i moje i njihovo buduće djelovanje i, nadam se, na osnovu toga suditi, baš onako kako samo ono zna da sudi.

Međutim, ne bih se složila da su svi ti, u najmanju ruku neprincipijelni, napadi uslijedili iz nekog njihovog straha, jer nisam baš sklona da povjerujem da se neki ozbiljan strah iznjedrio iz prethodnih decenija bahatosti. Ako se uopšte može i govoriti o nekakvom strahu, onda bi to, najprije, mogao da bude njihov strah od samih sebe i ogledala koje ih čeka za suočavanje sa sobom, kako na vidjelo budu izlazili fragmenti destruktivnog mozaika koji su tako dugo i bez trunke društvene odgovornosti konstruisali. Strah je ,vjerovatno, uzrokovan zabrinutošću kako dalje bez privilegija i vrijednosnih sistema u kojima je čelo svakog spiska bilo rezervisano za njih, a da ne govorim o sredstvima koja su bjesomučno rasipana u skladu sa njihovim željama i potrebama bez ikakve odgovornosti za opšti interes. Riješena sam da dužnost koju sam preuzela obavljam na potpuno drugačijim principima od onih koji su do sada bili meritorni, koliko god da me budu napadali ili ne napadali. Sigurna sam da se neće dugo čekati da napadači shvate da svojom neprincipijelnošću samo skreću pažnju na sebe i na nepočinstva s kojima su srasli, a koja se nikakvom bukom i usiljenim dimnim zavjesama ne mogu zamagliti.

1 Comment

1 Komentar

  1. Zekovic Bobo

    26.02.2021. at 17:50

    Okej, Braticka,
    ovaj intervju samo potvrdjuje tvoju nepokolebljivost u borbi protiv svega crnogorskog i ljudskog u Crnoj Gori, na nacin svojstven srpskom pravoslavnom fundamentalizmu, tkzv. cetnistvu. I u redu nema ljutis se, ni ti ni mi. “Neka bude borba neprestana, neka bude sto biti ne moze” je formula opstanka Crnogoraca i Crnogorki.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije