Connect with us

Društvo

BRATIĆKA NEMA NIŠTA PROTIV PRINCEZE JELENE: Providan marketinški potez

Published

on

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta dalo je, prije isteka roka, saglasnost za podizanje spomenika crnogorskoj princezi Jeleni Petrović Savoja u Podgorici, saopšteno je iz tog resora.

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je ranije da Ministarstvo nije dao saglasnost za podizanje spomenika crnogorskoj princezi Jeleni, zbog čega je taj predlog povučen sa dnevnog reda Skupštine Glavnog grada.

Iz Ministarstva su kazali da je riječ o još jednom providnom marketinškom potezu podgoričkog odbora DPS-a.

“Suprotno insinuacijama DPS-a Glavnog grada, koji senzacionalističkim i neistinitim naslovima jeftino manipuliše ne bi li pomogao nikšićkom DPS-u pred lokalne izbore, Ministarstvo prosvjete, na zahtjev gradonačelnika Podgorice od 4. februara postupilo je u skladu sa svojim nadležnostima”, navodi se u reagovanju.

Kako se ističe, Ministarstvo je u četvrtak, prije isteka zakonom propisanog roka, donijelo rješenje kojim se daje saglasnost na Predlog izmjene programa podizanja spomen-obilježja za 2019. godinu i na Predlog izmjene odluke o podizanju spomen-obilježja postavljanjem spomenika Jeleni Petrović Savoja.

Iz Ministarstva su napomenuli da je krajnji rok izdavanja saglasnosti 60 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno 4. april.

“Uz sve ove nepobitne činjenice, dužni smo da demantujemo politikantske navode i imputacije DPS-a Glavnog grada, upućene i personalno ministarki Vesni Bratić”, dodaje se u reagovanju.

Iz Ministarstva su kazali da je Bratić lično izuzetno zainteresovana za postavljanje spomen-obilježja crnogorskoj princezi i kraljici Italije.

“Toliko o jeftinim neistinama DPS-a Glavnog grada, i neuspješnim imputacijama na račun rada Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i ministarke”, zaključuje se u reagovanju.

“Bratić popustila pod pritiskom DPS-a”

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić uvjerila se danas u kvalitet rada Kluba odbornika DPS u Skupštini Glavnog grada, pa je zato, nakon našeg jutrašnjeg reagovanja, naprasno odlučila da podrži podizanje spomenika crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici Jeleni Petrović Savoja, saopštio je Odbor DPS Glavnog grada.

Podsjećaju da je razlog povlačenja materijala sa Dnevnog reda Skupštine Glavnog grada, koji se odnosio na podizanje spomenika, bio upravo taj da ministarstvo kojim Bratić upravlja nije poslalo saglasnost za taj čin, što je, kako navode, nezaobilazan korak u poštovanju zakonske procedure.

“Time je ne samo direktno opstruiran rad lokalnog parlamenta, već je i direktno udareno na crnogorski nacionalni identitet. Kako naši odbornici nijesu ćutali, već su pravim imenom na sjednici Skupštine nazvali ovakav odnos resornog ministarstva i Vlade prema Podgorici i crnogorskoj kulturi, ministarka Bratić se brže-bolje dosjetila kako da nam ‘doaka’, ali i pokuša da sanira političku štetu koju je izazvala ‘radom’. Odlučila je da podrži inicijativu podizanja spomen-obilježja”, navode u saopštenju.

Tvrde da je taj potez ministarke Bratić učvrstio DPS u uvjerenju da ni stotine sličnih kadrovskih rješenja ne može poništiti milenijumsko trajanje Crne Gore.

“Neophodno je, međutim, da Crnogorke i Crnogorci hrabro zastupaju svoje nacionalne interese. Dokaz za ovu tvrdnju je upravo saopštenje ministarke Bratić, koja je otkrila i fobiju od rezultata nikšićkih lokalnih izbora. Poručujemo crnogorskoj javnosti da će DPS i građanke i građani Nikšića pomoći da se ostvare slutnje ministarke Bratić i njenih partijskih drugova, koji su i definitivno zakasnili sa pokušajem da sačuvaju vlast pribjegavanjem metodama manjeg otpora”, zaključili su u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije