Connect with us

Društvo

BROJ NAPADA NA POLICAJCE DRASTIČNO PORASTAO: Povrijeđeno čak 30 policijaca, među napadačima i 27 žena

Published

on

U prvih deset mjeseci prošle godine registrovano je 386 slučajeva napada u kojim je napadnuto 690 policijskih služebnika, što je rezultirao podnošenjem 83 krivične i 303 prekršajne prijave, saopštio je za Vikend novine predsjednik sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević.

On je kazao da policijska profesija ima jednu od najodgovornijih funkcija u bezbjednosnom sistemu i upravo zbog toga životi policijskih službenika su u stalnoj opasnosti.

“Sama primjena policijskih ovlašćenja se od strane manjeg broja građana ne prihvata na adekvatan način, pa za posljedicu imamo napade na policijske službenike pri obavljanju službenih zadataka. To je najčešće manifestovano kroz omalovažavanje i vrijeđanje, pozivom na otpor, sprečavanje u vršenju službenih radnji, kao i uništenje i oštećenje tuđe stvari. Naša obaveza je da se na krajnje profesionalan i odgovoran način odnosimo prema svim građanima i svim subjektima ovog društva, ali isto tako očekujemo njihov odgovoran odnos prema profesiji koju obavljamo”, kazao je Šuškavčević.

POVRIJEĐENO 30 SLUŽBENIKA POLICIJE

On je istakao da je evidentno enormno uvećanje broja napada na policijske službenike u odnosu na isti period prethodne godine za više od 59 odsto.

“Ovo drastično povećanje razlog je velike aktivnosti Uprave policije na pružanju asistencija Komunalnoj inspekciji kako bi izvršili svoju službenu radnju, ali i zbog nepostupanja malog broja građana u skladu sa naredbama Ministarstva zdravlja koje su obilježile ovaj period”, navodi Šuškavčević.

O kakvim napadima se radi najbolje govori podatak da je ovom prilikom povrijeđeno 30 službenika policija i pričinjena materijalna šteta na 26 službenih vozila Uprave policije.

“Napadi na policijske službenike u obavljanju poslova izvršeni su od strane 441 lica od kojih 27 ženskog pola, protiv kojih su u skladu sa zakonom podnešene krivične prijave ili zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka. Prilikom preduzimanja mjera i odbijanja napada, teže povrede registrovane su u dva slučaja, a lakše je povrijeđeno 28 službenika policije, dok je na štetu napadača registrovano 26 lakših i jedna teža povreda”, kaže Šuškavčević.

TOKOM KONTROLE SAOBRAĆAJA REGISTROVANO 76 NAPADA

Najviše napada na policijske službenike izvršeno je prilikom: kontrola i regulisanje saobraćaja kada je registrovano 76 napada, postupanja po prijavama o narušavanju javnog reda i mira 68, legitimisanja 48, obezbjeđenja javnih skupova i javnih priredbi 38, prilikom pružanja asistencije 34. Šuškavčević podsjeća da su najdrastičniji slučajevi napada na policijske službenike u prethodnom periodu napadi koji su za posljedicu imali smrtni ishod (ubistvo inspektora kriminalističke policije Slavoljuba Šćekića, ubistvo policajca Irfana Kujovića, kao i nedavno svirepo ubistvo policajca Miodraga Lekovića).

“Podaci koje posjedujemo govore da je u više od 80 odsto slučaja napada na policijske službenike, počinilac kažnjen ispod zakonskog minimuma, dok su rijetko izrečene kazne zatvora. Izražavamo nezadovoljstvo činjenicom da napadači, nakon saslušanja u tužilaštvu, često budu pušteni da se brane sa slobode čime im se svjesno daje mogućnost da vrše uticaj na ishod daljeg sudskog postupka. Današnje društvo mora biti svjesno da je svaki napad na policajca napad na najveću vrijednost čovjeka, njegov život i neposredno ukazuje koliko je policijski posao težak, odgovoran i opasan. Sindikat će uvijek stati u zaštitu svakog policijskog službenika kome je ugrožen lični i profesionalni integritet po bilo kojem osnovu”, ističe Šuškavčević.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije