Povežite se sa nama

Društvo

Burić pozvao na mir i slogu: Crnogorci svih nacija ujedinite se

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti održala je novogodišnju Svečanu sjednicu na kojoj su uručene povelje za 25 novih članova DANU.

Povelje je uručio Sekretar DANU, Akademik Nebojša Vučinić, uz prisustvo zvanica i članova DANU, a na ovoj sjednici obratio se i profesor Mihailo Burić.

On je apelovao za mir i napredak Crne Gore i poručio Crnogorcima svih nacija da se ujedine.

– Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, kao izvorna crnogorska institucija nauke i kulture, u ovom složenom socijalnom, političkom, ekonomskom i bezbjednosnom trenutku, sa svoje svečane sjednice, šalje Apel za mir i slogu u Crnoj Gori – kazao je on.

On je poručio da su u teškim vremenima, kakvo je današnje, potrebne hrabre, mudre i širokogrude akcije.

– Ujedinjeni sigurno možemo prebroditi sve teškoće. Ovako suprostavljeni ne možemo obezbijediti mir i razvoj. Niko nema pravo da narodu, u ime naroda, proizvodi ovako neprihvatljivo stanje u društvu – poručio je on.

Burić je ukazao na to da Dukljanska akademija nauka i umjetnosti očekuje bolju komunikaciju među političarima, jer je to neizostavan preduslov za dalji napredak države. Zato i podržavaju apele političkih partija za slogu i mir – kao uslov stabilnog života i razvoja.

On smatra da metode za postizanje takvog cilja nijesu komplikovane, te da je samo potrebno hrabrho ih primijeniti.

– Pozivamo na poboljšanje “naše aktuelne demokratije”, kojoj očigledno moramo pomoći, da bi ona pomogla nama. Neophodno je hitno i demokratski onemogućiti pojave: vođenja sudskih procesa preko medija, ko će sa kim a ko neće, ogovaranja, svađa, mržnje, uvreda, neodgovornih optužbi, podmetanja, neistina i fizičkih nasrtaja. To su užasni i nedozvoljeni maniri. Zato treba donijeti obavezujuću odluku o civilizovanom i kulturnom ponašanju. Odluka bi trebalo da automatski proizvodi sankcije za građane i prestanak političke ili državne funkcije za svako ponašanje, koje ne odgovara demokratskom i kulturnom obrascu. U temelju takve odluke se podrazumijeva striktono poštovanje države, simbola, nacija i vjera – istakao je Burić.

Prema njegovim riječima, ovakav demokratsko-kulturni obrazac ponašanja stvoriće uslove za sve vrste razgovora i dogovora, kao preduslova za rješenje svih spornih pitanja društva, i spasiti državu i društvo od teškog puta kojim se sada kreće.

– U to ime želimo srećnu Novu 2022. godinu svim građanima Crne Gore, i da nam u narednoj godini ne lome vrata i prozore i pišu 4s preko časnog naziva Dukljanske akademije.

“Svak je rođen da je po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka!” – zaključio je Burić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije