Connect with us

Društvo

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: Sa Eskobarom i o Pandora papirima i Telekomu

Published

on

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković, uoči dolaska zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju SAD-a Gabrijela Eskobara u Crnu Goru, kazala je za Portal RTCG, da će ukazati na značaj međunarodne saradnje u rješavanju najvažnijih afera korupcije i organizovanog kriminala. Eskobar će se prekosjutra sastati i sa predstavnicima NVO sektora u Crnoj Gori

Ćalović Marković je kazala da će na sastanku upoznati Eskobara sa nalazima vezanim za Pandora papire, o reakcijama tužilaštva i drugih insitutcija u tom slučaju, i nada se da ćemo dobiti razumijevanje i podršku da se sa takvim slučajevima pozbave nadležni organi i da se uspostavi međunarodna saradnja.

“Ono što je ključno kada govorimo o ovom slučaju jeste pitanje da li je tamo bilo neke imovine jer prihvatićemo da teško možemo da vjerujemo predsjedniku države Milu Đukanoviću koji je više puta u javnosti dao netačne informacije o vlasništvu nad kompanijama, a u ovom slučaju konkretno nad ovim trastom. Tako da ti podaci moraju biti provjereni i potvrđeni”, kazala je Ćalović Marković.

Zamoliće Eskobara za punu podršku, s obzirom na to, kako kaže, da SAD kroz međunarodnu saradnju mogu da dođu do podataka i o nekim drugim zemljama, da već imaju uspostavljenu saradnju u otkrivanju imovine stečene potencijalno krivičnim djelima i mogu biti izuzetno važan saradnik u otkrivanju ovih slučajeva.

“Mislim na podatke iz Pandora papira, ali i drugih slučajeva, kao na primjer Telekom, koje je naše tužilaštvo riješilo na način da je utvrdilo da samo oni tragovi koji dođu do Đukanovića nemaju nikakvih spornih tačaka. Znamo da je u Americi utvrđeno drugačije”, istakla je ona.

Ona će pitati konkretno za njihovu pomoć oko daljeg rada na slučaju Telekom, koji, kako je kazala, vodi ka Đukanovićima.

“Posebno ćemo ukazati i na dolazeće lokalne izbore, o situaciji u kojoj zakonska regulativa nije promijenjena, gdje su male šanse da to bude završeno do kraja godine, i o tim velikim prostorima za razne zloupotrebe koje su se dešavale i u prethodnim periodima”, zaključila je Ćalović Marković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije